+302310288488 info@dieseltravel.gr

«Ταξιδεύοντας στις Μαγευτικές Δαλματικές ακτές της Αδριατικής Θάλασσας»

«Ταξιδεύοντας στις Μαγευτικές Δαλματικές ακτές της Αδριατικής Θάλασσας»

 

Οι όρμοι, τα παρθένα νησάκια, οι ξεχωριστές παραλίες σε συνδυασμό με το μεσογειακό τοπίο, τους βράχους και τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς που δίνουν χρώμα και ειδυλλιακή αίσθηση στις ιστορικές πόλεις και στα χωριά της ακτογραμμής της Αδριατικής Θάλασσας. Οι Άλπεις στο φόντο ολοκληρώνουν ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον με πολλές μικρές εκπλήξεις. Μικρές όμορφες παραλίες, γαλάζια νερά, γραφικές πόλεις, όμορφα δάση και όμορφες φυσικές εκπλήξεις ντύνουν το τοπίο των Δαλματικών ακτών. Επιβλητικά τείχη και κοσμοπολίτικη διάθεση πλημμυρίζουν τις περιοχές αυτές κάτω από καλοκαιρινούς ήχους O αέρας εδώ μυρίζει θαλασσινό αλάτι, ψάρι, πεύκο και θυμάρι. Το φως είναι έντονο, λαμπερό, μεσογειακό. Τα νερά κρυστάλλινα και διάφανα, στο χρώμα του έντονου γαλάζιου. Το τοπίο πανέμορφο, παντρεύει με τρόπο μοναδικό θάλασσα και βουνό. Τα νησιά απειράριθμα, ξυπνούν μέσα σας τον Ροβινσώνα Κρούσο. Οι άνθρωποι φιλικοί, με μεσογειακό ταμπεραμέντο και αυξημένο το αίσθημα της φιλοξενίας. Οι παραθαλάσσιες πολιτείες, με τη βαθιά ευρωπαϊκή κουλτούρα και τη μεσαιωνική αρχοντιά τους, ξαφνιάζουν ευχάριστα. «Θραύσματα» εικόνων που παραπέμπουν σ’ ένα από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ο οποίος συνδυάζει τη γοητεία μιας χαρισματικής φύσης με την πλούσια τοπική ιστορική κληρονομιά, μια μακρόστενη λωρίδα γης στα νότια της Κροατίας που καθορίζεται από την παρουσία των Δαλματικών Άλπεων και δροσίζεται από τα βαθυγάλανα νερά της Αδριατικής. Αυτός ο παράδεισος ήλιου και θάλασσας των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένας ραγδαία ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με 1.178 χλμ. δαντελωτής ακτογραμμής και περίπου 1.185 ειδυλλιακά νησάκια (κατοικούνται μόνο τα 66), που καταφέρνει να σαγηνεύει και τον πλέον πολυταξιδεμένο επισκέπτη. Αυτές είναι οι εικόνες του δαλματικού ονείρου, που ελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες στις ακτές της Αδριατικής.

Η Δαλματία αποτελεί ιστορική περιοχή της ανατολικής Αδριατικής. Σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις τέσσερις ιστορικές περιοχές της Κροατίας, μαζί με την κυρίως Κροατία, τη Σλαβονία και την Ίστρια. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: στη νότια, όπου βρίσκονται και το πετράδι του στέμματος, το Ντουμπρόβνικ, και πολλά νησάκια, την πιο ορεινή και ανεκμετάλλευτη κεντρική, με τουριστικό επίκεντρο το Split και την πιο σοφιστικέ «ιταλίζουσα» βόρεια, με πρωτεύουσα της το Zadar. Χαλαροί ρυθμοί, πόλεις με άθικτο –θαρρείς– ιστορικό κέντρο και πανέμορφες μεσαιωνικές πλατείες καθώς και μια στενή, αλλά μαγευτική costiera, σας καλούν να τα ανακαλύψετε.

Μια στενή παραλιακή περιοχή, που εκτείνεται από το νησί Ραμπ στο βορρά μέχρι τον Κόλπο του Κότορ στο νότο. Η ενδοχώρα (Δαλματική Ζαγόρα) ποικίλλει σε πλάτος από πενήντα χιλιόμετρα στα βόρεια μέχρι λίγα μόνο χιλιόμετρα στα νότια. Καλύπτεται κυρίως από τις απόκρημνες Δειναρικές Άλπεις. Πολλά νησιά είναι παράλληλα με την ακτή, με μεγαλύτερα τα Μπρατς, Χβαρ και Κόρτσουλα. Μεγαλύτερες πόλεις είναι οι Σπλιτ, Ζαντάρ, Ντουμπρόβνικ και Σίμπενικ.

Ή ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομα της από μια Ιλλυρική φυλή, τους Δαλματούς, που ζούσαν στην περιοχή κατά την κλασική αρχαιότητα. Αργότερα έγινε Ρωμαϊκή επαρχία, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας Ρομανικός πολιτισμός μαζί με μια, εκλιπούσα πλέον, Δαλματική γλώσσα, που αργότερα σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκε από τη συγγενή Βενετική. Με την άφιξη των Σλάβων στην περιοχή  τον 8ο αιώνα, που κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας, Σλαβικά και Ρομανικά στοιχεία άρχισαν να αναμειγνύονται στη γλώσσα και στον πολιτισμό. Κατά το Μεσαίωνα οι πόλεις της συχνά κατακτήθηκαν ή δήλωσαν υποταγή στους βασιλιάδες της περιοχής. Η μακροβιότερη εξουσία ήταν εκείνη της Δημοκρατίας της Βενετίας, που έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Δαλματίας μεταξύ 1420 και 1797, με την εξαίρεση της μικρής αλλά σταθερής Δημοκρατίας της Ραγούζας (1358–1808) στα νότια. Μεταξύ 1815 και 1918 ήταν επαρχία της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, γνωστή ως Βασίλειο της Δαλματίας. Μετά την ήττα της Αυστροουγγαρίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμος\ η Δαλματία μοιράστηκε στο Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της, και στο Βασίλειο της Ιταλίας, που κράτησε μερικά μικρότερα τμήματα, και μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όλη την περιοχή έλεγχε η ΣΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Όλη η Δαλματία είναι σήμερα τμήμα της σύγχρονης Κροατίας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα καθαρά νερά της Αδριατικής Θάλασσας και το ήπιο Μεσογειακό κλίμα καθιστούν την περιοχή δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Το σημερινό της όνομα οφείλεται στο Λατινικό όνομα «Dalmatia», και προέρχεται από τη φυλή των Δαλματών και συνδέεται με την Ιλλυρική λέξη ντελμέ, που σημαίνει «πρόβατο» (Αλβανικά : delme). Στη Βενετική γλώσσα, που κάποτε επικρατούσε στην περιοχή, γράφεται Dalmàssia και στα σύγχρονα Ιταλικά Dalmazia. Στα σύγχρονα Κροατικά (Σερβοκροατικά) γράφεται Dalmacija.

Σήμερα η Δαλματία είναι μόνο ιστορική περιοχή, που δεν έχει θεσμοθετηθεί επίσημα στην Κροατική νομοθεσία. Η ακριβής έκτασή της είναι συνεπώς ασαφής και θέμα κοινής αντίληψης. Από διοικητική και εδαφική άποψη η Δαλματία περιλαμβάνει τους τέσσερις παραλιακούς νομούς της Κροατίας μέ έδρες το Ζαντάρ, το Σίμπενικ, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ.

Οι πόλεις Dubrovnik, Split, Trogir, Sibenik, Zadar και Rijeka, που καθρεπτίζονται εδώ και αιώνες στα διάφανα νερά της Αδριατικής, είναι το άλλο δυνατό σημείο των Δαλματικών ακτών. Ιλλυριοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Ούγγροι, Γάλλοι και Αυστριακοί είναι μόνο λίγοι από αυτούς που κατά καιρούς τις διεκδίκησαν με πείσμα. Έχοντας καταφέρει να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητα και τη μεσαιωνική φυσιογνωμία τους, οι τέσσερις πρώτες περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οταν επισκεφθείτε τις Δαλματικές ακτές, για ένα πράγμα να είστε, πάντως, προετοιμασμένοι: με ευκολία θα περιγράψετε τις ομορφιές της φύσης, αλλά πολύ δύσκολα θα μεταδώσετε -ίσως και να μην μπορέσετε- την ιστορική αύρα και τον άκρατο ρομαντισμό που εκπέμπουν οι ιστορικές πόλεις τους.

Το Dubrovnik (Ντουμπρόβνικ), με τα αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίσματα, τα μεσαιωνικά μοναστήρια και τους καθεδρικούς ναούς είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Αδριατικής (η πλέον τουριστική πόλη της Κροατίας) και αποτελεί συνήθως την αφετηρία της περιπλάνησης στις ακτές του ονείρου. Η πολυτάραχη ιστορία της πόλης, που φιγουράρει από το 1979 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε μόλις τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Γρήγορα όμως καθιερώθηκε ως μια ισχυρή ναυτική δύναμη στα δρώμενα της Αδριατικής -και αργότερα της Μεσογείου. Η παλιά πόλη του Split περιλαμβάνεται από το 1979 στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ιστορία, κουλτούρα και αρχοντιά: το τρίπτυχο αυτό χαρακτηρίζει την παλιά πόλη του Dubrovnik, που είναι περιχαρακωμένη από αγέρωχα τείχη. Η περιήγηση πάνω στα περίφημα τείχη της πόλης είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της -πολλοί επισκέπτες ξεκινούν από εδώ τη γνωριμία με το Dubrovnik. Μια βόλτα στο καλά προστατευμένο λιμάνι της πόλης, όπου η μεσαιωνική καστροπολιτεία υποκλίνεται στην Αδριατική ενθουσιάζει.

Το θέαμα από ψηλά είναι εξαιρετικό: όλη η πόλη «πιάτο» στα πόδια σας. Κυρίαρχη απόχρωση το πορτοκαλί, καθώς όλες οι στέγες των σπιτιών και των αρχοντικών είναι σκεπασμένες με τα χαρακτηριστικά κόκκινο-πορτοκαλί κεραμίδια Kupa, που κατασκευάζονται στον κοντινό οικισμό Kupari.

Μια  στάση στο Μέγαρο Sponza, στον Πύργο του Ρολογιού, στον Καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Velika Gospa), στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου (προστάτη της πόλης), αλλά και στο φρούριο του Αγίου Ιωάννη, όπου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο της πόλης και ένα αξιόλογο ενυδρείο με θαλάσσια είδη της Μεσογείου. Από το καλά προστατευμένο λιμάνι της πόλης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε παράλληλα ημερήσιες (ή ολιγοήμερες) κρουαζιέρες στα κοντινότερα νησιά. Ξεκινήστε από το νησάκι Lokrum, το πιο κοντινό στο Dubrovnik. Το πευκόφυτο Lokrum είναι σήμερα ένας υδροβιότοπος τεράστιας οικολογικής αξίας.

Το νησάκι Korcula, με μακραίωνη ναυτική ιστορία και αγαπημένο στέκι των απανταχού ιστιοπλόων, θεωρείται η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο. Ακόμα πιο βόρεια, κοντά στην πόλη Split, βρίσκεται το νησί Hvar, γνωστό και ως «Κροατική Μαδέρα».

Τα τείχη του Dubrovnik θεμελιώθηκαν τον 10ο αιώνα και μέσα στους επόμενους πέντε αιώνες δέχτηκαν αρκετές μετατροπές και ενισχύσεις. Σήμερα είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά τείχη στο κόσμο. Έχουν μήκος 1.940 μ. και ύψος που φτάνουν -σε ορισμένα σημεία- τα 25 μ. Είναι ψηλότερα από την πλευρά της στεριάς και φτάνουν σε πάχος μέχρι και τα 6 μ., ενώ από την πλευρά της θάλασσας φτάνουν σε πάχος μόλις τα 1,5-2 μ. Τμήμα των τειχών αποτελούν ο πύργος Minceta (προστάτευε την πόλη από τους χερσαίους εισβολείς), όπως και το φρούριο Lovrjena (προστάτευε από τις θαλάσσιες επιδρομές).

Η διαδρομή Dubrovnik-Split (210 χλμ.) είναι η πιο συναρπαστική των Δαλματικών ακτών. Ο κεντρικός οδικός άξονας Ε-65 «τρέχει» δίπλα στην ακτογραμμή, ενώ οι καταπράσινες Δαλματικές Αλπεις που υποκλίνονται στα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής, δημιουργούν τοπία ανείπωτης ομορφιάς.

Το Split, η δεύτερη μεγαλύτερη της Κροατίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας ελληνικής αποικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, την Ασπάλαθο. Ανάμεσα στα διαχρονικά μνημεία της παλαιάς πόλης ξεχωρίζει το παλάτι του Διοκλητιανού: μια μνημειώδης κατασκευή του 3ου μ.Χ. αιώνα που χτίστηκε ως τόπος διαμονής του Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Ακτές Αδριατικής Θάλασσας

Οι πόλεις Trogir, Sibenik και Zadar, άλλα τρία «μαργαριτάρια» των Δαλματικών ακτών. Η άριστα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη Trogir είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα μικρό νησάκι και ιδρύθηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα από Ελληνες αποίκους (ονομαζόταν Τραγκούριον). Στα σημαντικότερα μνημεία της Trogir, που περιλαμβάνονται από το 1997 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το φρούριο Kamerlengo, το παλάτι Cipiko και ο καθεδρικός ναός St. Lawrence.

Η Sibenik αποτελεί το καταλληλότερο ορμητήριο για να γνωρίσει κανείς τα δύο εθνικά πάρκα της περιοχής (Krka National Park, Kornati Islands National Park).Τριγυρνώντας στον γοητευτικό λαβύρινθο της παλαιάς πόλης, επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό (Katedrala Sveti Jakova), ένα θρησκευτικό κτίσμα του 15ου αιώνα που εντυπωσιάζει για τον γοτθικό-αναγεννησιακό ρυθμό του και υπάρχει από το 2000 στη λίστα της UNESCO.

Στην πόλη Zadar, τα μεγαλόπρεπα τείχη οριοθετούν τον μεσαιωνικό τομέα της πόλης, που απλώνεται πάνω σε μια μικρή λωρίδα γης μήκους 4 χλμ. και πλάτους μόλις 500 μ. Ο καθεδρικός ναός (Katedral Svete Stosije), το μοναστήρι Samostan Svetog, η εκκλησία St. Simeon και η εκκλησία St. Donat θα σας διηγηθούν την ιστορία της πόλης, που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ζάρα. Ενας καταστροφικός σεισμός (1750) ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Rijeka, που ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια σχεδόν στο σύνολό της. Ο Πύργος του Ρολογιού (City Tower), μια από τις πύλες εισόδου στην πόλη, ήταν από τα ελάχιστα μνημεία που έμειναν όρθια.

Το Παλάτι του Διοκλητιανού. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να χτιστεί και οι διαστάσεις του ήταν εντυπωσιακές: το μήκος του ήταν 215 μ., το πλάτος 181 μ., το ψηλότερο σημείο άγγιζε τα 26 μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν έφτανε τα 31.000 τ.μ. Σήμερα, στο εσωτερικό του τεράστιου παλατιακού συγκροτήματος υπάρχουν περισσότερες από 220 κατοικίες, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργούν καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και μουσείο.

Η τοπική κουζίνα είναι μεσογειακή, με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τις ελιές και τα τυριά να δίνουν γεύση και χαρακτήρα στα πιάτα. Θαλασσινές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα στρείδια και τα μύδια μαγειρεμένα με μαϊντανό, κρασί και σκόρδο, το ριζότο με μελάνι σουπιάς, οι παστές σαρδέλες και οι καλαμαροσαλάτες. Δοκιμάστε επίσης αρνί μαγειρεμένο με γάλα, καπνιστό ζαμπόν και σαλάμι με πάπρικα.

Πηγές:

Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

Facebook