:

ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΒΑΛΙ & ΣΜΥΡΝΗ 4 ημέρες

4 ημέρες Οδικώς

Από 119.00€
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

: 4 ημέρες Οδικώς

 • Ενδιαφέροντα αξιοθέατα
 • Πληροφορίες
 • ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ & ΑΠΟ: ΒΟΛΟ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ **Απαραίτητη προϋπόθεση για αναχωρήσεις από τις παραπάνω πόλεις η συμμετοχή 6 ατόμων

  1η ημέρα : ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΑΙΒΑΛΙ (690χλμ)
  Συγκέντρωση στα γραφεία μας και αναχώρηση στις 06.00πμ. Με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν, φθάνουμε στα σύνορα. Τελωνειακός και αστυνομικός έλεγχος και σύντομη στάση στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών. Μπαίνοντας στην Ανατολική Θράκη και περνώντας έξω από την Κεσάνη, θα διασχίσουμε τα στενά του Ελλησπόντου από τη Μάδυτο στο Τσανάκκαλε, με το ferry-boat. Δια μέσου μιας πανέμορφης διαδρομής στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Ίδη, συνεχίζουμε για Αδραμύττιο όπου Θα φτάσουμε στο πανέμορφο Αϊβαλί, τις αλλοτινές Κυδωνιές, μέσα σε ένα απέραντο κάμπο από ελαιόδεντρα. Τακτοποίηση στο επιλεγμένο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος και διανυκτέρευση .

  2η ημέρα : ΑΪΒΑΛΙ-ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ - ΠΕΡΓΑΜΟΣ (60+60χλμ) Πρωινό και αναχωρούμε για να επισκεφθούμε την Αρχαία Πέργαμο, από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαιότητας. Θα δούμε το Ασκληπιείο, την Βασιλική του Αγίου Ιωάννου, χρόνος ελεύθερος για γεύμα εξ ιδίων και το απόγευμα, θα περιηγηθούμε στο Αϊβαλί, στα γραφικά σοκάκια με τις παλιές σαπωνοποιίες. Θα δούμε τα παλιά ελληνικά αρχοντικά σπίτια που σώζονται ακόμη και κοσμούν το Αϊβαλί ,επίσκεψη στην παλαι ποτέ εκκλησία του Αγ Γεωργίου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε στον λόφο ΣΕΙΤΑΝ ΣΟΦΡΑΣΙ για μια πανοραμική θέα της πόλης . . Βόλτα στο γραφικό λιμανάκι με τις παραδοσιακές ταβέρνες και επίσκεψη στα πανέμορφα Μοσχονήσια, ένα σύμπλεγμα από 22 μικρά νησάκια διασκορπισμένα στο κόλπο του Αιβαλιού. Επίσκεψη στον Ανακαινισμένο Ναό των Ταξιαρχών του 1890. Επιστροφή στο Αϊβαλί και διανυκτέρευση

  3η ημέρα: ΑΪΒΑΛΙ - ΦΩΚΑΙΑ - ΣΜΥΡΝΗ (130+130χλμ) Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Φώκαια. Στάση στο γραφικό λιμάνι της με τη μοναδική ομορφιά που δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους και στη συνέχεια διαμέσου Μενεμένης & Κορδελιού, φθάνουμε στην πολύπαθη Σμύρνη. Περιήγηση της πόλης όπου θα δούμε το Διοικητήριο με το γραφικό Ρολόι του, τα παλιά ελληνικά αρχοντικά, την ιστορική προκυμαία της, το γραφικό Κορντόν και τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Χρόνος ελεύθερος στη πλούσια αγορά της πόλης, το Κεμέραλτι. Επιστροφή στο στο Αϊβαλί ,διανυκτέρευση .

  4η ημέρα : ΑΪΒΑΛΙ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ (690χλμ) Πρωινό και συνεχίζουμε μέσω Αδραμυτίου για Τσανάκκαλε. Εφόσον υπάρχει ικανός χρόνος, επίσκεψη στις αρχαιότητες της μυθικής Τροίας, την πόλη του Πριάμου, όπου θα δούμε ερείπια από την παλιά πόλη και αντίγραφο του Δουρείου Ίππου. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο με τα αλλεπάλληλα στρώματα υπολειμμάτων από τις διάφορες φάσεις ύπαρξης της πόλης. Θα διασχίσουμε τα στενά των Δαρδανελίων, για να φθάσουμε στην Καλλίπολη, γενέτειρα της γνωστής Σοφίας Βέμπο. Άφιξη στα σύνορα, τελωνειακός έλεγχος και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν, άφιξη αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

  Περιλαμβάνονται: Μεταφορές-μετακινήσεις με υπερυψωμένο κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας. Τις διανυκτερεύσεις στα επιλεγμένα ξενοδοχεία. Ημιδιατροφή. Τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα. Έμπειρο συνοδό - αρχηγό του γραφείου μας. Ασφάλεια αστικής ευθύνης. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Μάδυτος - Τσανάκκαλε και αντίστροφα.

  Δεν περιλαμβάνονται: Εισόδους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα. Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό στο πρόγραμμα.


 • ΑΪΒΑΛΙ
  "Βλέπει ο Θεός το Αϊβαλί..." Είναι μια πόλη που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από την Λέσβο, κοντά στην αρχαία Πέργαμο. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την τουρκική λέξη ayva(αϊβά), που σημαίνει "κυδώνι" αφού τόσο ο καρπός όσο και το όστρακο αφθονούν στην περιοχή, ενώ η παλιότερη ελληνική ονομασία της πόλης ήταν Κυδωνίες, για τους ίδιους λόγους.

  Ένα όνομα γνωστό, νοσταλγικό και χιλιοτραγουδισμένο με αναφορά από τους λογοτέχνες που είχαν καταγωγή από εδώ, όπως ο Ηλίας Βενέζης στην "Αιολική γη", ο Στρατής Δούκας στην "Ιστορία ενός αιχμαλώτου" και ο αγιογράφος Φώτης Κόντογλου στο βιβλίο "Αϊβαλί η πατρίδα μου".

  Υπήρξε κάποτε ένα από τα σπουδαιότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του υπόδουλου ελληνισμού, το δεύτερο μετά την Σμύρνη στη Μικρά Ασία. Περπατώντας σήμερα στα σοκάκια του, αντιλαμβάνεσαι εύκολα το ελληνικό στοιχείο που είναι διάχυτο παντού.

  Αυτό που θα προσέξεις πρώτα, κάνοντας την βόλτα σου είναι το χρώμα, ή μάλλον τα χρώματα. Ένα ροζ διώροφο πλάι  σε σε ένα κίτρινο 

  αρχοντικό με γιγάντιες μπλε πόρτες, δίπλα σε ένα βιολετί σπίτι με ξύλινα χαγιάτια, δίπλα σε ένα άλλο αρχοντικό βαμμένο στο πιο έντονο 

  πράσινο που θα μπορούσε να βαφτεί αρχοντικό. Μια υπέροχα ασυνάρτητη αλληλουχία χρωμάτων να κορνιζάρει κάθε πέτρινο σοκάκι που διασχίζεις, και όλα αυτά τυλιγμένα στην αχλή της Ιστορίας...   


  ΠΕΡΓΑΜΟΣ
  Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες κατοίκησαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, ιδρύοντας πόλεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Ανάμεσά τους την Πέργαμο, μια από τις πλουσιότερες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

  Το όνομά της σήμαινε ακρόπολη, καθώς ήταν χτισμένη σε ένα λόφο 300 μέτρων. Είναι η πόλη που δημιούργησε την περγαμηνή, ένα νέο υλικό γραφής από δέρματα ζώων, το οποίο ονομάστηκε έτσι από το όνομα της πόλης, για να ανταγωνιστεί τον πάπυρο των Αιγυπτίων. Στην μεγάλη ακμή της είχε 5,5 εκατ. κατοίκους και τα μνημεία της κατέληξαν στο Βερολίνο.

   

  ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΝΑΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗ


  ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ

  Τα Μοσχονήσια είναι συστάδα από νησίδες και σκοπέλους που βρίσκονται στην νότια είσοδο του Αδραμυττηνού κόλπου απέναντι από την Λέσβο, και πολύ κοντά στο Αϊβαλί με το οποίο συνδέεται οδικώς μέσω της ενδιάμεσης νησίδας Κρεμμύδι. Πρόκειται για τις αρχαίες Εκατόνησους.

  Το μεγαλύτερο από αυτά το είναι το Μοσχονήσι ή Τζούντα και Alibey για τους Τούρκους. Το καταπράσινο νησί με τα πεύκα και τα λιόδεντρα , λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τα κίτρινα ζουμπουλάκια που κάθε άνοιξη πλημμυρίζουν τα χωράφια και μοσχοβολούν.

  Επίσης σύμφωνα με τον Αϊβαλιώτη Φώτη Κόντογλου ονομάστηκε έτσι μαζί με τα υπόλοιπα νησιά "από το όνομα ενός κουρσάρου Μόσκου

  που λημέριαζε πάνω τους". Από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι γνωστή ως Ταξιάρχης,  κτίστηκε το 1873 και ήταν η Μητρόπολη του νησιού. Ο ναός ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια από το Πολιτιστικό ίδρυμα Koc, που μίσθωσε από το τουρκικό Δημόσιο την εκκλησία για 50 χρόνια και με δαπάνες του την αναστήλωσε. Εγκαινιάστηκε ως μουσείο στις 31/05/ 2014. Η τεράστια καμπάνα του ναού βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.  

   


 • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

  Στην Τουρκία θα βρεθείτε στον παράδεισο του φαγητού, οι εφαρμογές του οποίου μάλιστα μοιάζουν πολύ με την ελληνική κουζίνα. Όπως π.χ. οι μεζέδες που προηγούνται του κυρίως γεύματος ή απλώς το απαρτίζουν από την αρχή ως το τέλος. Το σις-κεμπάμπ όπως και το ντονέρ-κεμπάπ θεωρούνται τουρκικές σπεσιαλιτέ και θα τα βρείτε στα "κεμπαπτσίδικα". Το αρνί το ψάρι και το κοτόπουλο αποτελούν τα κυρίως πιάτα της τουρκικής κουζίνας, ενώ η μελιτζάνα είναι το λαχανικό που χρησιμοποιείται περισσότερο στην τουρκική κουζίνα. Αν θέλετε να φάτε φτηνά να προτιμήσετε εστιατόρια που δεν σερβίρουν αλκοόλ ή τύπου σελφ -σέρβις εστιατόρια.  Για πιό πρόχειρη λύση μπορείτε να δοκιμάσετε τα "λαχματζούν" ένα είδος πίτσας αλά τουρκικά. Η ζύμη είναι πολύ λεπτή και ελαφριά και η γέμιση-συνήθως πικάντικη- από κιμά .Τα τουρκικά εστιατόρια ονομάζονται Restoran ή Lokanta και λειτουργούν συνήθως από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, στις μεγάλες πόλεις όμως και στα τουριστικά θέρετρα ακόμη πιο αργά. 

   


  ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

  Σε αυτή την χώρα η παρασκευή γλυκισμάτων έχει αναδειχθεί σε επιστήμη. Τα σιροπιαστά και τα γλυκά που έχουν βάση το γάλα κερδίζουν στα σημεία. Φημισμένα στα πέρατα του κόσμου είναι τα τούρκικα μπακλαβαδάκια και το καταϊφι καθώς επίσης και το tavukgogsu(κρέμα από στήθος κοτόπουλου και γάλα με κανέλα). Παρόμοιο είναι και το kazandipi, που σημαίνει "ο πάτος του καζανιού" γι αυτό και η γεύση του είναι πιο έντονη και το χρώμα του πιο σκούρο. Δοκιμάστε ακόμη το ελαφρύ και δροσερό muhallebi. O asure (ασουρές) είναι ένα είδος πουτίγκας με πάνω από 40 είδη ξηρών καρπών, και θυμίζει την δική μας "βαρβάρα". Φημισμένα είναι και τα seker pare. Γλυκά θα φάτε στα καταστήματα που έχουν επιγραφή Pastane και ειδικότερα μπακλαβά στα Baklavaci.

  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΙΟΥΝΕΦΕ

  Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι. Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε. Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. Οσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί  ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ

  Σε αντίθεση με την εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι, εθνικό αφέψημα των Τούρκων δεν είναι ο τούρκικος καφές αλλά το τσάι το οποίο μάλιστα δεν σερβίρεται σε φλυτζάνι αλλά σε μικρά χαριτωμένα γυάλινα ποτηράκια, τοποθετημένα σε μικρά πιατάκια με κύβους ζάχαρης. Το τσάι, κυρίως μαύρο, καλλιεργείται στην βόρεια Τουρκία, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Φημισμένο είναι το τσάι της Ριζούντας του Πόντου. Για όσους το προτιμούν πιο ελαφρύ αρκεί να το ζητήσουν acik cay. Άλλη επιλογή είναι το elma cay που είναι από μήλο και είναι πιο ελαφρύ, γλυκόξινο και ξεχωρίζει από το μαύρο -που είναι κόκκινο- από το  χρυσοκίτρινο συνήθως χρώμα του. Όσο για τον καφέ να προτιμήσετε να είναι ψημένος στην χόβολη, και να τον δοκιμάσετε αρωματισμένο με κάρδαμο ή μαστίχα Χίου. Αν τον θέλετε σκέτο θα πείτε sade, με ολίγη az, μέτριο orta, και γλυκό sekerli. 

  ΑΪΡΑΝΙ( AYRAN)

  Οι Τούρκοι συνοδεύουν το γεύμα τους συχνά το γεύμα τους με αϊράνι που μοάζει λίγο με το ξινόγαλα ή με αναψυκτικό. Το ayran φτιάχνεται από γιαούρτι,αλάτι και νερό. Είναι λίγο αλμυρό και συνιστάται ιδιαίτερα στους υποτασικούς.

  ΑΛΚΟΟΛ

  Το Ισλάμ απαγορεύει την κατανάλωση του αλκοόλ, ωστόσο πολλά εστιατόρια σε τουριστικά κυρίως σημεία σερβίρουν οινοπνευματώδη. Τα κρασιά είναι σχετικά φτηνά και καλής ποιότητας, το παραδοσιακό όμως τουρκικό ποτό είναι το ρακί, με κορυφαίο το ρακί Ραιδεστού (Tekirdag rakisi) παρʼότι το κρατικό μονοπώλιο προωθεί και δουλεύει πολύ το Yeni Raki. Μπύρα θα βρείτε με μεγαλύτερη ευκολία στα περισσότερα εστιατόρια. Η Εφές Πίλσεν εκτός από ομάδα είναι και ζυθοποιία που προμηθεύει σχεδόν όλόκληρη την Τουρκία. Τα meyhane (παραλλαγή του δικού μας ουζερί) προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία συνοδεύουν με μεγάλη ποικιλία από ζεστούς και κρύους μεζέδες.     

 • ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΒΑΛΙ & ΣΜΥΡΝΗ SPECIAL OFFER

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΒΑΛΙ & ΣΜΥΡΝΗ SPECIAL OFFER
  : 109.00 €

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - 40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - 40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  : 119.00 €
   

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΣΜΥΡΝΗ SPECIAL OFFER

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΣΜΥΡΝΗ SPECIAL OFFER
  : 199.00 €

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΒΑΛΙ & ΣΜΥΡΝΗ 4 ημέρες

  ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΒΑΛΙ & ΣΜΥΡΝΗ 4 ημέρες
  : 119.00 €