+302310288488 info@dieseltravel.gr

Για τον ελεύθερο σας χρόνο…

Για τον ελεύθερο σας χρόνο…

 

Βιέννη

Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης Βιέννης

Το Κούνστχιστορισες Μουζέουμ βρίσκεται στη Συνοικία των Μουσείων, γειτονιά με πολλά αξιοθέατα, δίπλα στο “δίδυμο” του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αναμφίβολα αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων του είδους του στον κόσμο. Στο ισόγειο του στεγάζονται έργα της γλυπτικής και των εφαρμοσμένων τεχνών και ξεχωρίζουν τα αγάλματα ελληνικής, ρωμαϊκής και ανατολίτικης προέλευσης. Τρεις αίθουσες στο δεύτερο όροφο στεγάζουν μία σημαντική συλλογή νομισμάτων αλλά ο θησαυρός του μουσείου είναι η πινακοθήκη στον πρώτο όροφο που φιλοξενεί κλασσικές δημιουργίες από το 15ο έως τον 18ο αιώνα, τη χρυσή εποχή των Αψβούργων. Η διάκριση γίνεται κατά κύριο λόγο ως προς τις εθνικές σχολές, Φλαμανδική, Ολλανδική, Ιταλική, Γαλλική, Βρετανική, Γερμανική και Ισπανική και τα πιο διάσημα εκθέματα είναι οι Κυνηγοί στο χιόνι του Πίτερ Μπρέγκελ, το Πορτρέτο της Ινφάντας Μαργαρίτας Τερέζας του Βελάσκεθ, η τυλιγμένη στο γούνινο παλτό της Ελένη Φουρμάν του Ρούμπενς και οι ιδιαίτεροι πίνακες των Ιταλών Τιτσιάνο και Καραβάτζιο. Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης είναι ένα από τα διαμάντια της αυτοκρατορικής Βιέννης κι επιβάλλεται να το επισκεφτείτε εφόσον βέβαια βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντα σας.

 

Ανάκτορα Μπελβεντέρε

Το Μπελβεντέρε είναι κτιριακό συγκρότημα στη Βιέννη, το οποίο αποτελείται από δυο μπαρόκ μέγαρα, το Άνω Μπελβεντέρε και το Κάτω Μπελβεντέρε. Χτίστηκε στα 1712-23 ως θερινή έπαυλη του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας. Εκτός από τα μέγαρα, το συγκρότημα περιλαμβάνει τον Πορτοκαλεώνα, τους στάβλους και τους γαλλικής τεχνοτροπίας κήπους, που συνδέουν μεταξύ τους τα μέγαρα.Το Μπελβεντέρε είναι η έδρα της «Αυστριακής Πινακοθήκης του Μπελβεντέρε». Στο Άνω Μπελβεντέρε εκτίθενται έργα από τον Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας και στο Κάτω Μπελβεντέρε, το οποίο συνδέεται με τον Πορτοκαλεώνα και τους Στάβλους, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Συμπληρωματικοί χώροι έκθεσης είναι το μέγαρο του πρίγκηπα Ευγένιου στο κέντρο της πόλης και το «21er Haus»- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

Κρατική όπερα της Βιέννης

Η κρατική όπερα της Βιέννης είναι η κατεξοχήν λυρική σκηνή της Βιέννης και μια από τις αξιολογότερες του κόσμου. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1863 και η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 25 Μαΐου του 1869 με την όπερα “Ντον Τζιοβάννι” του Μότσαρτ.Οι πρώτες όπερες ανέβηκαν στη Βιέννη στα μισά του 17ου αιώνα επί της βασιλείας του Φερδινάνδου Γ΄ και μέσα στα επόμενα χρόνια επιβάλλονται σαν κατεξοχήν διασκέδαση της Αυλής. Μάλιστα ο γιος και διάδοχός του Λεοπόλδος Α΄ ήταν και ο ίδιος ποιητής και συνθέτης. Από τότε αρκετά θέατρα χρησιμοποιήθηκαν για το ανέβασμα της όπερας όπως το Opernhaus auf der Cortina, το Μπούργκτεατερ, το Kärntnertortheater, το Theater auf der Wien, το Theater an der Wien κ.ά. Με τη δημιουργία του μεγάλου οδικού άξονα Ρίνγκστρασσε, κατασκευασμένου πάνω στα χνάρια του αρχαίου τείχους της πόλης, αποφασίστηκε και η ανέγερση μιας νέας λυρικής σκηνής, που με τη μεγαλοπρέπειά της θα στόλιζε με τον ιδανικότερο τρόπο τη νέα λεωφόρο. Η κατασκευή του κτιρίου της όπερας αναγγέλθηκε το 1860 και ύστερα από διαγωνισμό, επιλέχθηκαν το 1861 τα νεο-αναγεννησιακά σχέδια των αυστριακών αρχιτεκτόνων August Sicard von Sicardsburg και Eduard van der Nüll. Η θεμέλια λίθος τοποθετήθηκε στις 20 Μαΐου 1863.

 

Βουδαπέστη

Λόφος Γκέλερτ

Ονομάστηκε προς τιμή του Επισκόπου Γκέλερτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγ.Στεφάνου του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκέλερτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου.Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Ούγγρους της Αυστρίας του 1850-1854 με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Ουγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Αυτό το φρούριο ήταν αρχικά 200μ. σε μήκος με τα τείχη τους να ξεπερνούν τα 6 μ. και 3 μ. σε πάχος.Όταν οι Αψβούργοι έφυγαν από τη Βουδαπέστη το 1907, το φρούριο έπεσε στην δικαιοδοσία της πόλης. Τα τείχη του γκρεμίστηκαν, ως συμβολισμός νίκης κατά των Αυστρουγγαρών, αλλά το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον Ουγγρικό στρατό.Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο και προσφέρει στους επισκέπτες καταπληκτική θέα της πόλης και του ποταμού Δούναβη.

Αλυσιδωτή Γέφυρα

Είναι η παλαιότερη όλων, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1849 ύστερα από εργασίες δέκα ολόκληρων ετών σε σχέδια του Άγγλου Ουίλιαμ Κλαρκ. Επισήμως λέγεται Szichenyi Chain Βridge, παίρνοντας το όνομα του εμπνευστή της. Κτίστηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μάλιστα εισέπραττε διόδια για τη χρήση της μέχρι το 1870. Τότε αγοράστηκε από το κράτος που έκανε ελεύθερη τη διέλευση. Το 1945, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε. Κατασκευάστηκε ξανά και τέσσερα χρόνια μετά επαναλειτούργησε συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για ένα από τα σύμβολα της Βουδαπέστης, Η γέφυρα έχει μήκος 380 μέτρα. Θα σας οδηγήσει εύκολα στην περιοχή του Κάστρου από την πλευρά της Βούδας.

 

 

Εθνική Πινακοθήκη

Εάν είστε φίλοι της τέχνης θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και την ομορφιά των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και φυσικά επιβάλλεται η επίσκεψη σας σε αυτή. Τα εκθέματα, γλυπτά και κυρίως πίνακες, αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και φιλοξενούνται στο κτίριο του Βασιλικού Ανακτόρου από το 1975. Στον πρώτο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα της εποχής της Αναγέννησης και του μπαρόκ, στο δεύτερο εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και στον τρίτο από το 1945 και μετά, ενώ η πινακοθήκη συχνά φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως θα απολαύσετε και έργα τέχνης αλλοδαπών καλλιτεχνών, όπως το άγαλμα του Ροντέν και πίνακες των Monet, Gauguin αλλά και του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

 

Το Κάστρο της Βούδας

Το επιβλητικό κάστρο της Βούδας, το Κάστρο του Λόφου όπως αλλιώς λέγετε, με την υπερυψωμένη θέση του στην κορυφή του λόφου στην περιοχή Varhegy και με την πανοραμική θέα προς τον Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Το κάστρο και όλη η περιοχή του κάστρου είχε μια ταραχώδη Ιστορία με πολλές καταστροφές και πολιορκίες που αντικατοπτρίζει πλήρως την Ιστορία της Ουγγαρίας. Το κάστρο αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα μετά την εισβολή Μογγόλων φυλών στην Ουγγαρία. Ο Βασιλιάς Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας (Béla IV) μετά την εισβολή των Μογγόλων στην Ουγγαρία, όπου ισοπέδωσαν μεγάλο τμήμα της, διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών γύρω από τις πόλεις για τυχόν μελλοντική επιδρομή, με το κάστρο της Βούδας επίσης να δημιουργείτε εκείνη τη περίοδο. Τα θεμέλια για την σημερινή του μορφή τέθηκαν τον 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας έχτισε το κάστρο και το οποίο ολοκληρώθηκε το 1356, το οποίο αργότερα θα πολιορκηθεί πάρα πολλές φορές. 40 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, αυτό το πρώιμο κάστρο αντικαταστάθηκε από ένα παλάτι Γοτθικού στιλ και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη με μια εντυπωσιακή μεγάλη αίθουσα Ιπποτών.

 

Κοινοβούλιο Βουδαπέστης

Το κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου είναι έδρα της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης, ένα από τα παλαιότερα κτίρια κοινοβουλίων της Ευρώπης και σημαντικό αξιοθέατο της Βουδαπέστης και γενικότερα της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στην πλατεία Κόσουτ τερ, στις όχθες του Δούναβη. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και μέχρι σήμερα το ψηλότερο στη Βουδαπέστη.Η Βουδαπέστη δημιουργήθηκε από την ένωση τριών πόλεων το 1873 και εφτά χρόνια αργότερα η Δίαιτα διαλύθηκε ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα νέο αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο που να εκφράζει το έθνος. Διεξήχθη ένας διεθνής διαγωνισμός, και νικητής ανακηρύχθηκε ο Ίμρε Στέιντλ. Τα σχέδια άλλων δύο διαγωνιζόμενων χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το εθνογραφικό μουσείο και το ουγγρικό υπουργείο γεωργίας, τα οποία έχουν πρόσοψη στο κοινοβούλιο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1885 και το κτίριο εγκαινιάστηκε το 1896, στην 1000ή επέτειο της χώρας, και ολοκληρώθηκε το 1904.Περίπου 1000 άτομα αναμίχθηκαν στην κατασκευή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 40 εκατομμύρια τούβλα, μισό εκατομμύριο πολύτιμοι λίθοι και 40 κιλά χρυσού. Από τον Β΄ΠΠ, το νομοθετικό έργο έχει αναλάβει ένα σώμα και σήμερα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα μικρό τμήμα του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, ένα ερυθρό αστέρι τοποθετήθηκε στην κορυφή του θόλου, αλλά αφαιρέθηκε το 1990.

 

Πράγα

Μουσείο Μούχα

Το Μουσείο Μούχα (τσεχικά: Mucha Museum) στεγάζεται στο μπαρόκ Μέγαρο Kaunicky της Πράγας επί της οδού Panska αριθ. 7 στο κέντρο της πόλης και είναι το πρώτο στον κόσμο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Τσέχου της Αρ Νουβό καλλιτέχνη Άλφονς Μούχα (Alfons Mucha, 1860 – 1939). Το 1992, οι απόγονοι του Άλφονς Μούχα ίδρυσαν το “Ίδρυμα Μούχα” με σκοπό τη διαφύλαξη και επέκταση της οικογενειακής συλλογής έργων του και την προβολή του έργου του παγκοσμίως. Το Μουσείο Μούχα στην Πράγα ιδρύθηκε το 1998 με τη μέριμνα του “Ιδρύματος Μούχα” και όλα τα έργα που εκτίθενται σήμερα στο μουσείο προέρχονται από τις συλλογές της οικογένειας του καλλιτέχνη. Στο Μουσείο Μούχα παρουσιάζονται πάνω από 100 εκθέματα, που περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, παστέλ, σχέδια με κάρβουνο, φωτογραφίες, αφίσες για μάρκες σαμπάνιας και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη.

Μουσείο Κάφκα

 

H Οικία – Μουσείο του Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα (1883 – 1924), ο οποίος με τα πρωτοποριακά έργα του «Η Δίκη», «Ο Πύργος» και «Αμερική» σηματοδότησε σημαντική στροφή στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα, βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Στάρομεστσκε νάμεστι) στην Πράγα. Η οικία της Παλιάς Πόλης, όπου έζησε ο Κάφκα τα παιδικά του χρόνια από το 1889 ως το 1896 και φέρει το όνομα “U minuti” (αγγλ. House of the Minute), είχε μετατραπεί σε «Μουσείο Κάφκα», όπου φιλοξενούσε έκθεση αφιερωμένη στο έργο του. Σήμερα, το Μουσείο Κάφκα μετεγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην περιοχή Μάλα Στράνα (Mala Strana) επί της οδού Cihelna 2b (Metro: Malastranska) με θέα στον ποταμό Μολδάβα (Vltava) και σε κοντινή απόσταση από την ιστορική Γέφυρα Καρόλου (Karluv most), με μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο λογοτεχνικό έργο του.

 

Πηγές:

Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

Facebook