+302310288488 info@dieseltravel.gr

Για τον ελεύθερό σας χρόνο…

Για τον ελεύθερό σας χρόνο…

Βελιγράδι & Νόβι Σαντ

Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας

Το μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι από τα μουσεία που απλά δεν μπορείς να παραλείψεις όταν επισκεφτείς το Βελιγράδι και αυτό οφείλεται και στον τεράστιο όγκο από εκθέματα αλλά και στην ποιότητα και την σπανιότητα αυτών. Φωτογραφίες, έργα τέχνης, ιστορικά κείμενα, φιλμ, όπλα και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί κοσμούν αυτό το μουσείο Ιστορίας της πρωτεύουσας της Σερβίας, καθιστώντας το σε έναν αναγκαίο προορισμό για όποιον επιθυμεί μια ματιά στην μεγάλη ιστορία αυτής της χώρας. Στον χώρο του μουσείου βρίσκεται επίσης και ο τάφος του μεγάλου εθνικού ήρωα της Σερβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, κορυφαίου στρατάρχη και ιδρυτή του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους. Το μαυσωλείο του κοσμείται από χιλιάδες όπλα που του άφησαν σαν φόρο τιμής νεαροί στρατιώτες όταν πέθανε.

Tip: Αφιερώστε λίγη ώρα στο μουσείο. Του αξίζει. Και τα σουβενίρ είναι καλύτερα από ένα ποτό. Το ποτό θα σε κάνει να χαμογελάσεις πρόσκαιρα, αλλά ένα όμορφο σουβενίρ από ένα όμορφο ταξίδι, μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις και χρόνια μετά.

 

Ζωολογικός Κήπος Βελιγραδίου

Ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα του Βελιγραδίου, είναι ο ζωολογικός κήπος της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας. Εκεί που τελειώνει ο κεντρικός πεζόδρομος, η οδός Μιχαήλοβα, ξεκινά ένα μεγάλο πάρκο. Στο κέντρο του πάρκου είναι το ιστορικό κάστρο της πόλης το Καλέμεγκνταν. Δεξιά από το κάστρο βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος. Θα ακολουθήσετε μια ωραία διαδρομή μέσα στο καταπράσινο πάρκο για να φτάσετε στην είσοδο του Ζωολογικού κήπου. Δεν είναι πολύ μεγάλος άλλα ούτε και μικρός. Θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες για να τον δείτε ολόκληρο. Η είσοδος κοστίζει μεταξύ τρία και τέσσερα ευρώ δηλαδή πολύ λίγα σε σχέση με άλλους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στο Λονδίνο θα πληρώσετε δέκα φορές περισσότερο και θα δείτε λιγότερα άγρια ζώα από ότι στο Βελιγράδι. Ακολουθώντας τις σηματοδοτημένες διαδρομές θα δείτε ζώα, πουλιά, ερπετά, και ψάρια που δεν περιμένατε. Θα δείτε λευκή τίγρη Περσίας από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στον πλανήτη, λευκά λιοντάρια, ελέφαντα, καμηλοπάρδαλη, βίσονες, διάφορων ειδών πιθήκους, τσιτάχ, ακόμη και καγκουρό. Θα δείτε γεράκια, αετούς και τεράστιους γύπες ενώ σε ειδικό χώρο θα δείτε μεγάλα φίδια. Θα δείτε πολλά ακόμη σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Για τα παιδιά έχει τεράστιο ενδιαφέρον ενώ το απολαμβάνουν και οι μεγάλοι. Μέσα στον ζωολογικό κήπο υπάρχουν χώροι για ξεκούραση, για καφέ και παγωτό. Και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης.

 

Μουσείο Νίκολα Τέσλα

Το μουσείο του Νίκολα Τέσλα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον περίφημο εφευρέτη, μηχανικό, φυσικό και γενικότερα στον άνθρωπο που είχε περισσότερες ιδιότητες απ’ ό,τι χρόνια ζωής, Νίκολα Τέσλα. Με 160,000 αυθεντικά αρχεία, πάνω από 2,000 βιβλία και ημερολόγια, πάνω από 1,200 ιστορικά τεχνικά εκθέματα, πάνω από 1,500 φωτογραφίες και αυθεντικά φιλμ από τεχνικά αντικείμενα, εργαλεία και συσκευές, και πάνω από 1,000 σχέδια και σκίτσα, αυτό το μουσείο έχει τεράστιο όγκο εκθεμάτων πάνω σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της επιστήμης. Από το 2003 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω του ρόλου που διαδραματίζει σχετικά με την ιστορία του παγκόσμιου ηλεκτρισμού και τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα.

 

Άβαλα

Το Άβαλα είναι χαμηλό βουνό της Σερβίας, 16.5 χλμ νότια του Βελιγραδίου. Έχει υψόμετρο 511 μέτρα και ονομάζεται έτσι από το ορυκτό Ιλλίτης που στα σέρβικα λέγεται “Αβαλίτης”. Από το 2007 έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή με συνολική έκταση 489 εκταρίων. Στην προστατευόμενη περιοχή υπάρχουν περίπου 600 είδη φυτών, και ορισμένα φυτά είναι σπάνια, έχει και πολλά πουρνάρια. Το Άβαλα είναι έχει κυρίως άγρια δάση ενώ έχουν φυτευτεί και τεχνητά δάση από πεύκα. Είναι ένα από τα αγαπημένα θέρετρα του Βελιγραδίου. Το 1922 στην περιοχή του Άβαλα χτίστηκε το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο σημείο που είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων στρατιωτών θυμάτων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στην κάτω κορυφή του Άβαλα χτίστηκε το 1965 ο πύργος της τηλεοράσεως που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες “Ουλίεζε Βούγκούνοβιτς” και “Σλόμπονταν Γιάνιτς”, ο οποίος καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στις 29 Απριλίου του 1999. Ο πύργος ήταν το ψηλότερο κτίριο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποκαταστάθηκε στις 21 Απριλίου του 2010 κατά ένα μέτρο ψηλότερος. Υπάρχουν και ερείπια της μεσαιωνικής πόλης Ζρνόβ που οι Οθωμανοί την είχαν ονομάσει “Άβαλα”.

 

Πηγές:

Facebook