+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ιστορικά στοιχεία στην… Βυζαντινή Οχρίδα

Ιστορικά στοιχεία στην… Βυζαντινή Οχρίδα

 

Μπίτολα

Η πόλη Μπίτολα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κοιλάδας της Πελαγονίας, περιβαλλόμενη από τις οροσειρές Βαρνούντας και Βόρας, 14 χλμ. βόρεια της μεθοριακής διέλευσης Μετζίτλιγια-Νίκη προς την Ελλάδα. Η πόλη βρίσκεται σε ένα σημαντικό κόμβο, που συνδέει τη νότια περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με το Αιγαίο Πέλαγος και την Κεντρική Ευρώπη και είναι διοικητικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Από την οθωμανική εποχή ήταν γνωστή και ως η «πόλη των προξένων», δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διέθεταν προξενεία στην Μπίτολα.Όντας έδρα του ομώνυμου δήμου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με την απογραφή του 2002.Η πόλη βρίθει αξιόλογων πολιτιστικών μνημείων, χαρακτηριστικότερα όλων ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου (1830), μία από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της Βόρειας Μακεδονίας, η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι (19ος αι.), ο Πύργος με το Ρολόι (17ος αι.), το τέμενος του Αϊντάρ Καντί (16ος αι.) αλλά και πλήθος νεοκλασικών αρχοντικών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στον φημισμένο κεντρικό δρόμο της πόλης Σιρόκ Σοκάκ.

Οχρίδα

Η Οχρίδα ή Αχρίδα είναι μία από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα και η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Οχρίδα μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως “Ιερουσαλήμ (των Βαλκανίων)”. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, νοτιοδυτικά των Σκοπίων και δυτικά της Ρέσεν και του Μοναστηρίου.Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Μοναστήρι Οσίου Ναούμ

Το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία, 29 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Οχρίδας, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης.Στο χώρο της μονής είναι θαμμένος ο Όσιος Ναούμ, που ίδρυσε την μονή το 905 μ.Χ. Από τον 16ο αιώνα λειτούργησε στο μοναστήρι ελληνικό σχολείο. Από το 1912 μέχρι το 1925 το μοναστήρι και η γύρω περιοχή ανήκε στο αλβανικό κράτος. Τελικά στις 28 Ιουνίου 1925 ο βασιλιάς της Αλβανίας Ζογ Α’ μετά από διαπραγματεύσεις παραχώρησε την περιοχή με το μοναστήρι στην Γιουγκοσλαβία.

 

 

Μουσείο Νερού

Η υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στο χώρο “Plocha Michov Grad” στον κόλπο των οστών, στα νερά της λίμνης της Οχρίδας, κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου Gradiste, κοντά στο αλιευτικό και τουριστικό χωριό Pestani, πραγματοποιήθηκε σε εκστρατείες κάθε χρόνο από το 1997 έως το 2005 , ενώ το 2007-2008 έγινε η ανακατασκευή του οικισμού που παρουσιάζει ελκυστικό αρχαιολογικό χώρο σε μια ελκυστική περιοχή της λίμνης. Αυτές οι ερευνητικές δραστηριότητες για πρώτη φορά στην πΓΔΜ επίσημα την υποβρύχια αρχαιολογία ως κλάδο αρχαιολογίας που ασχολείται με υπολείμματα, προστασία και παρουσίαση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία λόγω των διαφόρων συνθηκών στο παρελθόν παρέμεινε μέχρι σήμερα κάτω από τις υδάτινες επιφάνειες των μακεδονικών λιμνών. Από τις προηγούμενες γνώσεις, ιδιαίτερα η λίμνη της Οχρίδας είναι πλούσια σε υπολείμματα προϊστορικών οικισμών, αντικείμενα της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα που βυθίστηκαν στο νερό, κυρίως λόγω των ταλαντώσεων του επιπέδου, καθώς και κινητών αντικειμένων στο παρελθόν βρέθηκαν στο το βυθό της λίμνης οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αλιευτικές δραστηριότητες ή λόγω της κυκλοφορίας στη λίμνη κατά τους τελευταίους αιώνες.

Στρούγκα

Η Στρούγκα ή Στρούγγα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας και βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Οχρίδας. Η πόλη της Στρούγκας είναι έδρα του Δήμου Στρούγκας.Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η Στρούγκα ήταν μέρος του Βιλαέτιου του Μοναστηρίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Η Στρούγκα ήταν η γενέτειρα το 1865, του Ιμπραήμ Τέμο, ο οποίος έγινε γιατρός και ήταν ένας από τους ιδρυτές του οθωμανικού μεταρρυθμιστικού κινήματος γνωστού ως η Επιτροπή της Ένωσης και Προόδου.Από το 1929 έως το 1941, η Στρούγκα ήταν μέρος της Μπανόβινας του Βαρδάρη του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.Η Στρούγκα βρίσκεται σε μια ανοιχτή κοιλάδα στη λίμνη Οχρίδα. Ο ποταμός Μαύρος Δρίνος (Τσρν Ντριμ) ξεκινά από τη λίμνη και χωρίζει την πόλη.

 

Πηγές:

Facebook