+302310288488 info@dieseltravel.gr
Καππαδοκία Αερόστατα

Καππαδοκία «Ένα Μαγευτικό Πανόραμα στα Μονοπάτια της Ιστορίας»

Καππαδοκία «Ένα Μαγευτικό Πανόραμα στα Μονοπάτια της Ιστορίας»

 

ΓκιόρεμεΗ περιοχή που απλώνεται σε οροπέδιο 1500 μέτρων. Η Καισάρεια, το Προκόπι, το Γκιόρεμε, η Σινασσός, η Μαλακοπή, η Κοιλάδα Ιχλαρά, η Καρβάλη είναι μόνο λίγες από τις ιστορικές και μοναδικής ομορφιάς περιοχές που συμπληρώνουν το μοναδικό Παζλ της Καππαδοκίας. Αποτελεί την πηγή εξάπλωσης του χριστιανισμού από τον 1ο μ. Χ. αιώνα Εκεί που η φύση δημιουργεί και εκπλήσσει, εκεί που η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία και ο τόπος γίνεται τοπίο. Ένα ηφαιστειογενές πλασμένο δημιούργημα της φύσης στολισμένο με γιγαντώδεις πολύσχημος βράχους και υπόγειους οικισμούς. Αρμονικά ξεπροβάλλουν οι «Καμινάδες των Νεραϊδών», οι φυσικές πυραμίδες, οι σχηματισμένοι βράχοι που συμπληρώνουν τον καμβά του πίνακα της Καππαδοκίας. Τα Αερόστατα στον ουρανό και η σκιά τους «γλύφει» κάθε γωνιά του πανοραμικού μαγικού τοπίου. Αρώματα ανατολής, ζεστασιά φιλοξενίας και ήχοι μελωδικοί χαρίζουν την απόλυτη εικόνα της Όασης της Ανατολής. Αποτελούν το επίγειο θαύμα της Ανατολής. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από την ιστορική της κληρονομιά, καθώς και από το φυσικό (αλλά σουρεαλιστικό) τοπίο της

ΠαμούκκαλεΗ Καππαδοκία που σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων», είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ. Οι κάτοικοι της Καππαδοκίας λέγονται Καππαδόκες. Μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και η ανταλλαγή πληθυσμών, οι κάτοικοι της Καππαδοκίας κατά θρήσκευμα και εθνικότητα ήταν: Μουσουλμάνοι: Τούρκοι, Κούρδοι, Αφσάροι, λαός ληστρικός, και Κιρκάσιοι (Τσερκέζοι) που μετανάστευσαν περί τον 19ο αιώνα από τη Ρωσία, Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες, Αρμένιοι που μετανάστευσαν τον Μεσαίωνα από την Αρμενία. Ομιλούμενες γλώσσες ήταν η ελληνική με πολλές παραφθορές, η τουρκική, η αρμενική και η κουρδική. Μετά το 1922, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούσαν 700.000.

Φυσικά όρια της Καππαδοκίας είναι προς Β. ο Εύξεινος Πόντος, προς Α. ο ποταμός Ευφράτης, προς Ν. το όρος Ταύρος και προς Δ. ο ποταμός Άλυς (τουρκ. Κιζίλ Ιρμάκ). Χώρες παλαιότερες που συνόρευαν με την Καππαδοκία ήταν προς Δ. η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία, προς Ν. η Κιλικία και η Συρία και προς Α. η Αρμενία και επίσης η Συρία. Ψηλότερο βουνό είναι ο Αργαίος (τουρκ. Erciyes) (4.000 μ.) κοντά στην Καισάρεια, παλιό ηφαίστειο συνεχώς χιονοσκεπές, και η μεγάλη οροσειρά του Ταύρου, κοντά στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Κύριοι ποταμοί είναι ο Άλυς (από το ορυκτό αλάτι στις όχθες του), ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις) και ο Σάρος (Σεϊχάν). Το έδαφος στα υψίπεδα σχηματίζει κυρίως βοσκοτόπους, είναι εύφορο προς τον Πόντοκαι τον Ευφράτη και δασώδες προς την οροσειρά του Ταύρου.

Κοντά στη μικρή πόλη Γκορέμε υπάρχει το υπαίθριο μουσείο, όπου εκκλησίες και μοναστήρια βρίσκονται μέσα στο βράχο. Η τοποθεσία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ και καλό θα ήταν να την επισκεφθείτε με κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό ανά χείρας, μιας και οι επιγραφές είναι λιγοστές και φειδωλές.

Η ιστορική σημασία της περιοχής είναι μεγάλη, αφού η Καππαδοκία ήταν από τις πρώτες περιοχές που αγκάλιασαν το Χριστιανισμό και πολλοί κάτοικοί της κατέφευγαν στις εκκλησίες αυτές για να προσευχηθούν κρυφά.

Μπορεί να υπάρχουν 36 υπόγειες πόλεις στην περιοχή, όμως το Ντερίνκουγιου είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη, η οποία δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει μια ολόκληρη κοινότητα για πολλούς μήνες. Αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο στενών σηράγγων και μικρών δωματίων, με αίθουσες αποθήκευσης φαγητού, στάβλους ζώων, κελάρια κρασιού και κουζίνες. Το Ντερίνκουγιου φτάνει σε βάθος 80 μέτρων και ο σκοπός του ήταν να προστατεύει και να στεγάζει τους ντόπιους όταν η πόλη τους δεχόταν επιδρομή.

Υπόγεια ΠόληΗ κοιλάδα Ιχλαρά είναι ένα μακρύ, βαθύ φαράγγι, σχηματισμένο χιλιάδες χρόνια πριν από τους σεισμούς και τα στοιχεία της φύσης. Τον πρώτο καιρό του Χριστιανισμού, οι πολίτες έσκαψαν εκκλησίες στην πλευρά της κοιλάδας επειδή δεν φαίνονταν. Οι τοιχογραφίες στους τοίχους τους, που απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο, είναι γενικά καλά διατηρημένες και τα έντονα χρώματα είναι ακόμη ορατά. Αν οι εκκλησίες μέσα στο βράχο δεν είναι της αρεσκείας σας, η κοιλάδα είναι ιδανική για πεζοπορία στη φύση, ενώ υπάρχουν μικρά εστιατόρια και τεϊοποτεία κατά μήκος του ποταμού που τη διατρέχει.

Η ήσυχη πόλη Άβανος, που βρίσκεται στην άκρη του Ερυθρού Ποταμού, είναι διάσημη στην Τουρκία για τα κεραμικά της. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν πηλό από την κοίτη του ποταμού σαν πρώτη ύλη για τα δοχεία και τα διακοσμητικά που πουλούν σε ολόκληρη την Τουρκία. Μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα στην Άβανο είναι το γύρισμα του τροχού αγγειοπλαστικής – πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε! Τέλος, τα περισσότερα εστιατόρια εκεί είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με φθηνό φαγητό, επικεντρωμένο στην τούρκικη κουζίνα.

Αν θέλετε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Γκορέμε και της κοιλάδας, μπορείτε να σταματήσετε οπουδήποτε κατά μήκος του δρόμου μεταξύ της Γκορέμε και του Ουχισάρ. Αν ο καιρός είναι καθαρός, το μεγάλο βουνό Αργαίος (Erciyes) στην περιοχή της Καισάρειας (Kayseri) κυριαρχεί στον ορίζοντα.

Το Κάστρο Ουχισάρ είναι το ορόσημο της περιοχής και βρίσκεται στην κορυφή της πόλης Ουχισάρ. Σίγουρα δεν δρέπει δάφνες εμφάνισης (είναι ομολογουμένως άσχημο), αλλά στο πέρασμα του χρόνου αποδείχθηκε χρήσιμη αμυντική κατασκευή. Εξερευνήστε τα στενά τούνελ στο εσωτερικό του και τα σκαμμένα στο βράχο σπίτια στο εξωτερικό του. Από το κάστρο μπορείτε να δείτε μια διαφορετική (πάντα όμως όμορφη) θέα της Καππαδοκίας.

Το επίγειο θαύμα της Ανατολής με τις υπόγειες πόλεις, τις βραχώδεις δημιουργίες και τα μοναδικά φυσικά τοπία βρίσκονται στην Καππαδοκία και είναι έτοιμα να εντυπωσιάσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη.

 

Πηγές:

Οι EΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση ταξιδεύουν στην Καππαδοκία

    Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

    Facebook