+302310288488 info@dieseltravel.gr

Σύνδεση

Εγγραφή

Μετά τη δημιουργία ενός λογαριασμού, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις πληρωμές σας, να παρακολουθείτε την εκρίσεις και μπορείτε επίσης να βαθμολογείτε την εκδρομή μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής.
Όνομα Χρήστη*
Κωδικός πρόσβασης*
Επιβεβαίωση Κωδικού*
Όνομα*
Επώνυμο*
Ημερομηνία Γέννησης*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*
* Η δημιουργία ενός λογαριασμού σημαίνει έχετε αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και και την Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων .
Παρακαλούμε να συμφωνήσετε με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα

Είστε ήδη Μέλος;

Σύνδεση
+302310288488 info@dieseltravel.gr

Σύνδεση

Εγγραφή

Μετά τη δημιουργία ενός λογαριασμού, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις πληρωμές σας, να παρακολουθείτε την εκρίσεις και μπορείτε επίσης να βαθμολογείτε την εκδρομή μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής.
Όνομα Χρήστη*
Κωδικός πρόσβασης*
Επιβεβαίωση Κωδικού*
Όνομα*
Επώνυμο*
Ημερομηνία Γέννησης*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*
* Η δημιουργία ενός λογαριασμού σημαίνει έχετε αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και και την Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων .
Παρακαλούμε να συμφωνήσετε με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα

Είστε ήδη Μέλος;

Σύνδεση

Ταξίδι γεύσεων…στην Αδριανούπολη

Ταξίδι γεύσεων…στην Αδριανούπολη

 

Έχει τόσες επιλογές σε όλα τα είδη φαγητών, από αλμυρά, γλυκά, και πικάντικα που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις!

1. Manti (τουρκικό Ravioli)

Τα μάντι είναι μικρά χειροποίητα ζυμαρικά, η γέμιση μπορεί να είναι είτε με αρνίσιο κιμά ή κάποιο άλλο είδους κρέατος, και, στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με μια κρεμώδη σως γιαουρτιού.  Το φαγητό αυτό παίρνει πολύ χρόνο να ετοιμαστεί, αλλά μόλις δοκιμάσεις μία μπουκιά θα καταλάβεις πως τα καλά πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους!

 

2. İskender Kebab

Ένα από τα πιο δημοφιλή (και νόστιμα) πιάτα με βάση το κρέας! Πρόκειται για το περίφημο κεμπάπ – αυτό το πιάτο που αποτελείται από λεπτές φέτες αρνί και σερβίρεται με ζεστή σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι. Αν δεν είσαι χορτοφάγος, είναι το φαγητό που θα σου κλέψει την καρδιά.

3. Μεζέδες

Να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φύγεις από την Αδριανούπολη, ή από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Τουρκίας χωρίς να σου σερβίρουν διάφορα μεζέ. Τα φαγητά αυτά είναι πεντανόστιμα, και συνήθως σερβίρουν γιαούρτι με διάφορα μπαχαρικά, ντολμαδάκια, χούμους, κεφτεδάκια, σαλάτα με μελιτζάνα, και φυσικά τυρί.

4. Μπακλαβά

Είναι γλυκό, είναι πλούσιο, και είναι σχεδόν πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό! Στρώματα φύλλου συμπληρώνονται με ψιλοκομμένα καρύδια και είναι από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά. Θα το βρεις σχεδόν σε κάθε γωνιά του δρόμου στην Τουρκία.

 

5. Σουβλάκια κεμπάπ

Ένα απόλυτο κλασικό γεύμα που θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια και τοπικές αγορές. Είναι το φαγητό που περιλαμβάνει κοτόπουλο, μοσχάρι ή αρνί ψητό και σερβίρεται ως σουβλάκι μαζί με το ρύζι, σαλάτα και πατάτες. Μπορεί να είναι απλό, αλλά είναι ένα από τα πιο νόστιμα γεύματα.

6. Gözleme (πίτες με γέμιση)

Πιθανώς ένας από τα πιο απλά και γρήγορα φαγητά που θα βρεις στην Τουρκία – το Gözleme, που πρόκειται για το τέλειο σνακ. Μοιάζει με μια κρέπα, και είναι χειροποίητο ζυμάρι με διάφορα είδη γέμισης, που μοιάζουν με τις δικές μας πίτες. Όπως και στην Ελλάδα, πολύ γνωστά είναι τα τυροπιτάκια και τα σπανακοπιτάκια.

 

7. Ψημένη πατάτα
Μπορεί να έχεις δοκιμάσει ψητή πατάτα στο παρελθόν, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα είναι τόσο νόστιμη όσο η Kumpir στην Κωνσταντινούπολη. Μια τεράστια πατάτα ψητή, κομμένη στη μέση, μαλακή στο εσωτερικό, αλειμμένη με βούτυρο και κασέρι.Μετά επιλέγεις εσύ τι θέλεις να έχει μέσα: μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι, κέτσαπ, γλυκό καλαμπόκι, λουκάνικο, κους-κους, τριμμένο καρότο, ελιές και ιταλικές σαλάτες! Ένα πλούσιο γεύμα που είναι κρίμα να μετρήσεις τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες!

 

Φεύγοντας και κατηφορίζοντας προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, μέσα στο πάρκο που το περιβάλλει θα συναντήσετε το φημισμένο παραδοσιακό ψητοπωλείο του Οσμάν, σχεδόν τοπόσημο της πόλης, όπου σερβίρονται μόνο δύο τοπικές σπεσιαλιτέ: τηγανητοί κεφτέδες (Koftesi), τα οποία τα σερβίρει με σάλτσα από γιαούρτι και κόκκινο πιπέρι μαζί με ντομάτα και καυτερή πράσινη πιπεριά και τηγανητό συκώτι (tava cinger). Μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και τηγανισμένο σε πολύ δυνατή φωτιά. Το σήμα κατατεθέν της πόλης που πρέπει να δοκιμάσετε, είτε εδώ είτε στο ψητοπωλείο του Aydin, στο κέντρο,( επίσης φημισμένο με ουρές κόσμου από έξω, που περιμένουν υπομονετικά μέχρι να αδειάσει ένα τραπέζι για να σερβιριστούν). 14 λίρες η τιμή του, δηλαδή περίπου 4,8€.

 

Παραδοσιακά ροφήματα

1. Το Cay, το τουρκικό τσάι, καλλιεργείται κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, αν και είναι διαθέσιμο παντού και καταναλώνεται κάθε στιγμή της ημέρας. Πρόκειται για ένα ζεστό ρόφημα που προσφέρει χαλάρωση και βοηθά στην πέψη.

 

2. Ο τούρκικος καφές, ένα παραδοσιακό ρόφημα που παρασκευάζεται από ειδικούς κόκκους καφέ και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια, προσφέρεται κυρίως σε σημαντικές συναντήσεις ή μετά το γεύμα. Δημοφιλής στη νοτιοανατολική περιοχή και με καταγωγή από την αραβική κουλτούρα, ο καφές Mirra αποτελεί ένα είδος πικρού καφέ που υπόκειται σε διαδοχικούς βρασμούς προτού να σερβιριστεί.

3. Το Ayran (αριάνι), με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, αποτελεί ένα ακόμη παραδοσιακό ρόφημα της τουρκικής κουλτούρας. Πρόκειται για ένα δροσερό αλμυρό ρόφημα, που παρασκευάζεται με γιαούρτι και νερό.

 

4. Το Salep (σαλέπι) είναι ένα ζεστό ρόφημα που παρασκευάζεται με γάλα και σερβίρεται με πασπαλισμένη κανέλα σε σκόνη, ενώ η Boza (μπόζα) φτιάχνεται με κεχρί που έχει υποστεί ζύμωση, νερό και ζάχαρη και γαρνίρεται με στραγάλια (ψημένα ρεβύθια). Αυτά τα δύο ροφήματα καταναλώνονται κυρίως στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

5. Το Şıra (μηλίτης), φτιαγμένο από χυμό σταφυλιού που έχει υποστεί ζύμωση, και το şalgam suyu (χυμός γογγύλι) που προέρχεται από κόκκινα καρότα τουρσί, αποτελούν παραδοσιακά ροφήματα που κυρίως συνοδεύουν πιάτα με κεμπάπ, καθώς ενισχύουν τη γεύση αυτών των γευμάτων.

6. Τα παραδοσιακά ροφήματα şerbet (σερμπέτι) και şurup (σιρόπι) συγκαταλέγονται στην κληρονομιά της οθωμανικής κουζίνας. Προτιμώνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την αναζωογονητική γεύση τους. Όπως και το şerbet, το şurup είναι σερμπέτι σε συμπυκνωμένη μορφή που αραιώνεται με νερό πριν να σερβιριστεί.

Αλκοολούχα ποτά

Η Τουρκία είναι μία περιοχή που διαθέτει αμέτρητους αμπελώνες υψηλής ποιότητας.Η χώρα παράγει τόσο κρασί όσο και ρακί (raki), το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της Τουρκίας.

7. Το ρακί (rakı) κατέχει ιδιαίτερη θέση στον τουρκικό πολιτισμό και σερβίρεται κυρίως μαζί με μεζέδες σε συνδυασμό με άλλα πιάτα.

8. Το τουρκικό κρασί, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται από όλα τα είδη σταφυλιού που συλλέγονται στην ανατολική και δυτική Ανατολία.

Το ρακί (raki) από το Tekirdag (Τεκιρντάγ) και το κρασί από την Avanos (Άβανος) και το Sirince (Σιρίντζε) αποτελούν τα πιο γνωστά τουρκικά αλκοολούχα ποτά.

 

Πηγές:

Leave a Reply

Facebook