+302310288488 info@dieseltravel.gr

Για τον ελεύθερο σας χρόνο…

Για τον ελεύθερο σας χρόνο…

 

Βελιγράδι

Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας

Το μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι από τα μουσεία που απλά δεν μπορείς να παραλείψεις όταν επισκεφτείς το Βελιγράδι, και αυτό οφείλεται και στον τεράστιο όγκο από εκθέματα αλλά και από την ποιότητα και την σπανιότητα αυτών. Φωτογραφίες, έργα τέχνης, ιστορικά κείμενα, φιλμ, όπλα και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί κοσμούν αυτό το μουσείο Ιστορίας της πρωτεύουσας της Σερβίας, καθιστώντας το σε έναν αναγκαίο πολιτισμό για όποιον επιθυμεί μια ματιά στην μεγάλη ιστορία αυτής της χώρας. Στον χώρο του μουσείου βρίσκεται επίσης και ο τάφος του μεγάλου εθνικού ήρωα της Σερβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, κορυφαίου στρατάρχη και ιδρυτή του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους. Το μαυσωλείο του κοσμείται από χιλιάδες όπλα που του άφησαν σαν φόρο τιμής νεαροί στρατιώτες όταν πέθανε.

Tip: Αφιερώστε λίγη ώρα στο μουσείο. Του αξίζει. Και τα σουβενίρ είναι καλύτερα από ένα ποτό. Το ποτό θα σε κάνει να χαμογελάσεις πρόσκαιρα, αλλά ένα όμορφο σουβενίρ από ένα όμορφο ταξίδι, μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις και χρόνια μετά.

 

Ζωολογικός Κήπος Βελιγραδίου

Ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα του Βελιγραδίου, είναι ο ζωολογικός κήπος της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας. Εκεί που τελειώνει ο κεντρικός πεζόδρομος, η οδός Μιχαήλοβα, ξεκινά ένα μεγάλο πάρκο. Στο κέντρο του Πάρκου είναι το ιστορικό κάστρο της πόλης το Καλέ Μεγκντάν. Δεξιά από το κάστρο βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος. Θα ακολουθήσετε μια ωραία διαδρομή μέσα στο καταπράσινο πάρκο για να φτάσετε στην είσοδο του Ζωολογικού κήπου. Δεν είναι πολύ μεγάλος άλλα ούτε και μικρός. Θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες για να τον δείτε ολόκληρο. Η είσοδος κοστίζει μεταξύ τρία και τέσσερα ευρώ δηλαδή πολύ λίγα σε σχέση με άλλους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στο Λονδίνο θα πληρώσετε δέκα φορές περισσότερο και θα δείτε λιγότερα άγρια ζώα από ότι στο Βελιγράδι. Ακολουθώντας τις σηματοδοτημένες διαδρομές θα δείτε ζώα, πουλιά, ερπετά, και ψάρια που δεν περιμένατε. Θα δείτε λευκή τίγρη Περσίας από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στον πλανήτη, λευκά λιοντάρια, ελέφαντα, καμηλοπάρδαλη, βίσονες, διάφορων ειδών πιθήκους, τσιτάχ, ακόμη και καγκουρό. Θα δείτε γεράκια, αετούς και τεράστιους γύπες ενώ σε ειδικό χώρο θα δείτε μεγάλα φίδια. Θα δείτε πολλά ακόμη σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Για τα παιδιά έχει τεράστιο ενδιαφέρον ενώ το απολαμβάνουν και οι μεγάλοι. Μέσα στον ζωολογικό κήπο υπάρχουν χώροι για ξεκούραση, για καφέ και παγωτό. Και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης.

 

Μουσείο Νίκολα Τέσλα

Το μουσείο του Νίκολα Τέσλα, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον περίφημο εφευρέτη, μηχανικό, φυσικό και γενικότερα στον άνθρωπο που είχε περισσότερες ιδιότητες απ ότι χρόνια ζωής, Νίκολα Τέσλα. Με 160,000 αυθεντικά αρχεία, πάνω από 2,000 βιβλία και ημερολόγια, πάνω από 1,200 ιστορικά τεχνικά εκθέματα, πάνω από 1,500 φωτογραφίες και αυθεντικά φιλμ από τεχνικά αντικείμενα, εργαλεία και συσκευές, και πάνω από 1,000 σχέδια και σκίτσα, αυτό το μουσείο έχει τεράστιο όγκο εκθεμάτων πάνω σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της επιστήμης. Από το 2003 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς λόγο του ρόλου που διαδραματίζει σχετικά με την ιστορία του παγκόσμιου ηλεκτρισμού και τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα.

 

Άβαλα

Το Άβαλα είναι χαμηλό βουνό της Σερβίας, 16.5 χλμ νότια του Βελιγραδίου. Έχει υψόμετρο 511 μέτρα και ονομάζεται έτσι από το ορυκτό Ιλλίτης που στα σέρβικα λέγεται “Αβαλίτης”. Από το 2007 έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή με συνολική έκταση 489 εκταρίων. Στην προστατευόμενη περιοχή υπάρχουν περίπου 600 είδη φυτών, και ορισμένα φυτά είναι σπάνια, έχει και πολλά πουρνάρια. Το Άβαλα είναι έχει κυρίως άγρια δάση ενώ έχουν φυτευτεί και τεχνητά δάση από πεύκα. Είναι ένα από τα αγαπημένα θέρετρα του Βελιγραδίου. Το 1922 στην περιοχή του Άβαλα χτίστηκε το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο σημείο που είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων στρατιωτών θυμάτων του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Στην κάτω κορυφή του Άβαλα χτίστηκε το 1965 ο πύργος της τηλεοράσεως που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες “Ουλίεζε Βούγκούνοβιτς” και “Σλόμπονταν Γιάνιτς”, ο οποίος καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στις 29 Απριλίου του 1999. Ο πύργος ήταν το ψηλότερο κτίριο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποκαταστάθηκε στις 21 Απριλίου του 2010 κατά ένα μέτρο ψηλότερος. Υπάρχουν και ερείπια της μεσαιωνικής πόλης Ζρνόβ που οι Οθωμανοί την είχαν ονομάσει “Άβαλα”.

 

Βουδαπέστη

Αλυσιδωτή Γεφυρά

Είναι η παλαιότερη όλων, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1849 ύστερα από εργασίες δέκα ολόκληρων ετών σε σχέδια του Αγγλου Ουίλιαμ Κλαρκ. Επισήμως λέγεται Szichenyi Chain Βridge, παίρνοντας το όνομα του εμπνευστή της. Κτίστηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μάλιστα εισέπραττε διόδια για τη χρήση της μέχρι το 1870. Τότε αγοράστηκε από το κράτος που έκανε ελεύθερη τη διέλευση. Το 1945, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε. Κατασκευάστηκε ξανά και τέσσερα χρόνια μετά επαναλειτούργησε συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για ένα από τα σύμβολα της Βουδαπέστης, Η γέφυρα έχει μήκος 380 μέτρα. Θα σας οδηγήσει εύκολα στην περιοχή του Κάστρου από την πλευρά της Βούδας.

 

Το Κάστρο της Βούδας

Το επιβλητικό κάστρο της Βούδας, το Κάστρο του Λόφου όπως αλλιώς λέγετε, με την υπερυψωμένη θέση του στην κορυφή του λόφου στην περιοχή Varhegy και με την πανοραμική θέα προς τον Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Το κάστρο και όλη η περιοχή του κάστρου είχε μια ταραχώδη Ιστορία με πολλές καταστροφές και πολιορκίες που αντικατοπτρίζει πλήρως την Ιστορία της Ουγγαρίας. Το κάστρο αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα μετά την εισβολή Μογγόλων φυλών στην Ουγγαρία. Ο Βασιλιάς Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας (Béla IV) μετά την εισβολή των Μογγόλων στην Ουγγαρία, όπου ισοπέδωσαν μεγάλο τμήμα της, διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών γύρω από τις πόλεις για τυχόν μελλοντική επιδρομή, με το κάστρο της Βούδας επίσης να δημιουργείτε εκείνη τη περίοδο. Τα θεμέλια για την σημερινή του μορφή τέθηκαν τον 14ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας έχτισε το κάστρο και το οποίο ολοκληρώθηκε το 1356, το οποίο αργότερα θα πολιορκηθεί πάρα πολλές φορές. 40 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου, αυτό το πρώιμο κάστρο αντικαταστάθηκε από ένα παλάτι Γοτθικού στιλ και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη με μια εντυπωσιακή μεγάλη αίθουσα Ιπποτών.

 

Εθνική Πινακοθήκη

Εάν είστε φίλοι της τέχνης θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και την ομορφιά των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και φυσικά επιβάλλεται η επίσκεψη σας σε αυτή. Τα εκθέματα, γλυπτά και κυρίως πίνακες, αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και φιλοξενούνται στο κτίριο του Βασιλικού Ανακτόρου από το 1975. Στον πρώτο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα της εποχής της Αναγέννησης και του μπαρόκ, στο δεύτερο εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και στον τρίτο από το 1945 και μετά, ενώ η πινακοθήκη συχνά φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως θα απολαύσετε και έργα τέχνης αλλοδαπών καλλιτεχνών, όπως το άγαλμα του Ροντέν και πίνακες των Monet, Gauguin αλλά και του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

 

Κρακοβία

Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρακοβία

 

Η σημερινή γοτθική βασιλική του 14ου αιώνα Bazylika Mariacka αντικατέστησε την εκκλησία του 13ου αιώνα, που κατεστράφη έπειτα από επιδρομή των Τατάρων. Πέρα από την εντυπωσιακή της πρόσοψη, εισέλθετε στο εσωτερικό της για να θαυμάσετε την εκπληκτική πεντάπτυχη Αγία Τράπεζα του Γερμανού καλλιτέχνη Veit Stoss, που πήρε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί (έργα συντήρησης μπορεί να μην σας επιτρέψουν να το θαυμάσετε ολόκληρο μέχρι το 2020), ενώ άλλα highlights περιλαμβάνουν τα βιτρό στον κυρίως ναό και το εκκλησιαστικό όργανο. Κάθε ώρα ο ήχος της σάλπιγγας αντηχεί στην Παλιά Πόλη. Είναι το λεγόμενο “hejnał”, το δημοφιλές έθιμο της πλατείας προς τιμήν του φύλακα που, σύμφωνα με τον μύθο, προσπάθησε να ειδοποιήσει την πόλη για τη μογγολική εισβολή το 1241. Μια και χτυπήθηκε από τους εχθρούς στο λαιμό, θ’ ακούσετε τη μελωδία, που παίζει ένας τρομπετίστας ζωντανά από 54 μ. ψηλά, περιέργως να σταματάει στη μέση.

 

Μπρατισλάβα

Νέα Γέφυρα

 

Η Νέα Γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Δούναβη και ενώνει την Παλιά Πόλη με τα νότια προάστια της Βουδαπέστης, την περιοχή Petržalka. Είναι μια καλωδιακή γέφυρα με μήκος 430.8 μέτρα και πλάτος 21 μέτρα. Το πραγματικά όμως εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι ένα ιπτάμενο πιάτο που στέκεται στον πύργο της μιας πλευράς. Στο πιάτο αυτό στεγάζετε ένα restaurant που ονομάζετε UFO και προσφέρει την δυνατότητα να απολαύσετε ένα ονειρικό γεύμα με θέα την πόλη. Η γέφυρα κατασκευάστηκε μεταξύ 1967 και 1972 ενώ διαθέτει 4 γραμμές για αυτοκίνητα και γραμμές για ποδήλατα και πεζούς κάτω από των δρόμο και στης δύο πλευρές.

 

Κάστρο της Μπρατισλάβα

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στην περιοχή του κάστρου αλλά σίγουρα το κυρίως αξιοθέατο είναι αυτό καθεαυτό το Κάστρο της Μπρατισλάβα. Θα βρείτε θετικό το γεγονός ότι μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα σε ένα μεγάλο χώρο του κτιρίου, στους κήπους και σε απλά ή εκθεματικά δωμάτια και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα από τα πολλά παράθυρα του κάστρου. Θα βρείτε διάφορα αντικείμενα ιστορικής σημασίας της Σλοβενίας, παλαιά έπιπλα και ρολόγια, εξοπλισμός και πίνακες ιστορικών προεξεχουσών προσωπικοτήτων της κεντρικής Ευρώπης. Η ιστορία του κάστρου είναι φυσικά πολύ μεγάλη, με τα πρώτα ίχνη ζωής στην περιοχή να ανάγονται στην προ Χριστού εποχή. Το πέτρινο κάστρο πρωτοκατασκευάστηκε των 10 αιώνα και έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, ενώ όπως είναι φυσικό μέσα στα χρόνια δέχονταν αλλαγές, προσθέσεις και αφαιρέσεις μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα όπου και σταδιακά μετατράπηκε σε ερείπια. Ανακατασκευάστηκε όμως μετά το 1953, ακολουθώντας το τελευταίο στυλ του που ήταν αρχιτεκτονικής Μπαρόκ.

 

Μπλε Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ

Η Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, όπως είναι το επίσημο όνομα της, είναι μια Ουγγρική σχισματική Καθολική εκκλησία που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κέντρου της Μπρατισλάβα. Είναι αφιερωμένη στην Ελισάβετ της Ουγγαρίας, κόρη του Ανδρέα Β΄, βασιλιά της Ουγγαρίας μεταξύ 1205 με 1235. Η εκκλησία ονομάζεται ανεπισήμως “Μικρή Μπλε Εκκλησία” εξαιτίας του χρώματος της πρόσοψης, των μωσαϊκών και της μπλε-γυάλινης οροφής. Χτίστηκε το 1908 και αρχικά ήταν μέρος του διπλανού λυκείου και λειτουργούσε ως το παρεκκλήσι του σχολείου. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Ούγγρος Ödön Lechner ο οποίος και έδωσε στην εκκλησία το Ουγγρικό Αρτ Νουβό στυλ που κυριαρχεί. Η Μπλε Εκκλησία είναι ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό αξιοθέατο της χώρας, για παράδειγμα το θεματικό πάρκο Μίνι-Ευρώπη στις Βρυξέλλες έχει επιλέξει αυτή την χαριτωμένη εκκλησία για να αντιπροσωπεύει την Σλοβακία.

 

Πηγές: