+302310288488 info@dieseltravel.gr

Η Καππαδοκία … όπως δε την έχετε ξαναδεί !

Η Καππαδοκία … όπως δε την έχετε ξαναδεί !

 

Όπως κάθε φορά, είμαστε εδώ για εσάς για να σας εξασφαλίσουμε τις καλύτερες διακοπές και να σας προτείνουμε τις καλύτερες επιλογές φαγητού, διασκέδασης, αλλά και αξιοθέατων σε κάθε περιοχή ! Έτσι, έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα σημεία της Καππαδοκίας που πρέπει να επισκεφτείτε !

Κοιλάδα του Γκόρεμε 

 

Απίστευτα χαριτωμένο και απόλυτα φωτογενές, το Göreme έχει ψηφιστεί ως ένα από τα ομορφότερα χωριά του κόσμου από πολλά ταξιδιωτικά περιοδικά για καλό λόγο. Το χωριό είναι μισό θαμμένο στο λόφο, με τις πέτρινες προσόψεις του να κρύβουν έναν λαβύρινθο από σπηλιές. Το διακοσμημένο με τοιχογραφίες El Nazar Kilise (Εκκλησία Evil Eye) και το Sakli Kilise (Κρυφή Εκκλησία) βρίσκονται και τα δύο στο Müze Caddesi, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο στο δρόμο προς το Υπαίθριο Μουσείο Göreme. Το χωριό είναι η κύρια βάση για τους περιπατητές που θέλουν να περπατήσουν σε μια πεζοπορία, με όλες τις κύριες κοιλάδες να διακλαδίζονται από εδώ, προσφέροντας μια πληθώρα μονοπατιών που οδηγούν παρελθόν σε κοκκώδεις σχηματισμούς βράχου, γνωστά τοπικά ως καμινάδες νεράιδων και κρυφές εκκλησίες σπηλαίων έως πανοραμικές απόψεις.

 

Αερόστατα

Για πολλούς επισκέπτες, η βόλτα με αερόστατο νωρίς το πρωί στην Καππαδοκία είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Τουρκίας. Στην υψηλή σεζόν, πάνω από 100 μπαλόνια ζεστού αέρα φτάνουν στον ουρανό αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου και σας δίνουν πανοραμική θέα στις κοιλάδες και τους βράχους τους. Οι βόλτες με αερόστατο διαρκούν περίπου μία ώρα (με πολυτελή πακέτα διάρκειας περίπου 90 λεπτών) και διατίθενται όλο το χρόνο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Όλες οι εκδρομές περιλαμβάνουν παραλαβή και παράδοση από το ξενοδοχείο σας.

 

Μαλακοπή (Υπόγειες Πόλεις)

Οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας άρχισαν αρχικά να σμιλεύουν από το έδαφος στην εποχή των Χετταίων της Εποχής του Χαλκού, αλλά είναι πιο διάσημες για την πρώιμη βυζαντινή ιστορία τους (6ος και 7ος αιώνας). Το Kaymakli Underground City είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα της Καππαδοκίας, με έναν λαβύρινθο δωματίων που συνδέονται με σήραγγες που εκτείνεται σε οκτώ επίπεδα. Τέσσερα από αυτά τα επίπεδα μπορούν να εξερευνηθούν από τους επισκέπτες. Η κατεύθυνση του υπόγειου στο μαζικό δίκτυο των σηράγγων είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά όσοι έχουν κλειστοφοβία πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες από τις σήραγγες είναι εξαιρετικά στενές.

Εκκλησία της Μήλου

Η σημαντικότερη περιοχή της Καππαδοκίας είναι το Κόραμα (Goreme)με το πλήθος από τις υπόσκαφες εκκλησίες που έχουν μοναδικής τέχνης αγιογραφίες. Το 728,όταν άρχισαν οι διωγμοί των εικονομάχων, στην περιοχή ζούσαν πάνω από 100.000 μοναχοί.  Η εκκλησία του Μήλου(Elmali Kilise) παρά το ότι οι αγιογραφίες της ανάγονται στην εικονοκλαστική εποχή έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση. Ονομάζεται έτσι γιατί σε μια εικόνα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φαίνεται σαν να κρατάει ένα μήλο(μάλλον όμως συμβολίζει τον κόσμο).

Σκοτεινή Εκκλησία

Karanlik Kilise: Είναι από τις ωραιότερες που έχουν κτιστεί τον ο 11o αιώνα. Έχει ένα μόνο παράθυρο και μπαίνει λίγο φως μέσα με αποτέλεσμα οι αγιογραφίες να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Μέσα από το ναό πηγαίνεις στους χώρους που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν σαν τραπεζαρία και μαγειρείο.

 

Μνημείο του Καραγκιόζη

Σε 10": Πώς δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης;

Διάφοροι θρύλοι έχουν διαμορφωθεί για την καταγωγή του Καραγκιόζη, όμως σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, πιστεύεται ότι δημιουργός του ήταν ο Σεΐχ Κιουστερί, που έζησε στην Προύσα και πέθανε το 1366. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για το Σουλτάνο, ο πρώτος ως επιστάτης και ο δεύτερος ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί ώστε όλοι οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν τη δουλειά τους και τους παρακολουθούσαν. Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε την αιτία της καθυστέρησης των έργων διέταξε το θάνατο τους, ωστόσο αργότερα μετάνοιωσε για την απόφαση του αυτή και ο Σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες τους για να τον παρηγορήσει. Σήμερα το μνημείο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη στέκει στο κέντρο της Προύσας.

 

Πηγές:

 

  • https://bit.ly/2Tr2YDA
  • https://bit.ly/3wS5i3W
  • https://bit.ly/3eCyBRU