2. Ο τούρκικος καφές, ένα παραδοσιακό ρόφημα που παρασκευάζεται από ειδικούς κόκκους καφέ και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια, προσφέρεται κυρίως σε σημαντικές συναντήσεις ή μετά το γεύμα. Δημοφιλής στη νοτιοανατολική περιοχή και με καταγωγή από την αραβική κουλτούρα, ο καφές Mirra αποτελεί ένα είδος πικρού καφέ που υπόκειται σε διαδοχικούς βρασμούς προτού να σερβιριστεί.

3. Το Ayran(αριάνι), με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, αποτελεί ένα ακόμη παραδοσιακό ρόφημα της τουρκικής κουλτούρας. Πρόκειται για ένα δροσερό αλμυρό ρόφημα, που παρασκευάζεται με γιαούρτι και νερό.

4. Το Salep (σαλέπι) είναι ένα ζεστό ρόφημα που παρασκευάζεται με γάλα και σερβίρεται με πασπαλισμένη κανέλα σε σκόνη, ενώ η Boza (μπόζα) φτιάχνεται με κεχρί που έχει υποστεί ζύμωση, νερό και ζάχαρη και γαρνίρεται με στραγάλια (ψημένα ρεβύθια). Αυτά τα δύο ροφήματα καταναλώνονται κυρίως στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

5. Το Şıra(μηλίτης), φτιαγμένο από χυμό σταφυλιού που έχει υποστεί ζύμωση, και το şalgam suyu (χυμός γογγύλι) που προέρχεται από κόκκινα καρότα τουρσί, αποτελούν παραδοσιακά ροφήματα που κυρίως συνοδεύουν πιάτα με κεμπάπ, καθώς ενισχύουν τη γεύση αυτών των γευμάτων.

Τα παραδοσιακά ροφήματα şerbet (σερμπέτι) και şurup (σιρόπι) συγκαταλέγονται στην κληρονομιά της οθωμανικής κουζίνας. Προτιμώνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την αναζωογονητική γεύση τους. Όπως και το şerbet, το şurup είναι σερμπέτι σε συμπυκνωμένη μορφή που αραιώνεται με νερό πριν να σερβιριστεί.

Αλκοολούχα ποτά

Η Τουρκία είναι μία περιοχή που διαθέτει αμέτρητους αμπελώνες υψηλής ποιότητας.Η χώρα παράγει τόσο κρασί όσο και ρακί (raki), το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της Τουρκίας. Φτιαγμένο από σταφύλια, το ρακί (rakı) κατέχει ιδιαίτερη θέση στον τουρκικό πολιτισμό και σερβίρεται κυρίως μαζί με μεζέδες σε συνδυασμό με άλλα πιάτα. Το τουρκικό κρασί, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται από όλα τα είδη σταφυλιού που συλλέγονται στην ανατολική και δυτική Ανατολία. Το ρακί (raki) από το Tekirdag (Τεκιρντάγ) και το κρασί από την Avanos (Άβανος) και το Sirince (Σιρίντζε) αποτελούν τα πιο γνωστά τουρκικά αλκοολούχα ποτά.