+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ιστορικά γεγονότα σε…Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Κρακοβία, Μπρατισλάβα

Ιστορικά γεγονότα σε…Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Κρακοβία, Μπρατισλάβα

 

Βελιγράδι

Το Βελιγράδι, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Η κυρίως πόλη έχει πληθυσμό 1,23 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1.750.000 άνθρωποι ζουν μέσα στα διοικητικά της όρια. Ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Πολιτισμός Βίντσα, αναπτύχθηκε στην περιοχή του Βελιγραδίου την 6η χιλιετία π.Χ. Συχνά περνούσε από την κυριαρχία των Οθωμανών σε εκείνη των Αψβούργων, με την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της πόλης κατά τους Αυστροοθωμανικούς πολέμους. To Βελιγράδι ξαναέγινε πρωτεύουσα της Σερβίας το 1841. Το Βόρειο Βελιγράδι παρέμεινε η νοτιότερη κτήση των Αψβούργων μέχρι το 1918, οπότε η πόλη επανενώθηκε. Ως στρατηγική θέση, η πόλη αποτέλεσε πεδίο μάχης σε 115 πολέμους και ισοπεδώθηκε 44 φορές. Το Βελιγράδι ήταν πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας (σε διάφορες μορφές διακυβέρνησης) από την ίδρυσή της το 1918 μέχρι την τελική της διάλυση το 2006. Το Βελιγράδι έχει ειδικό διοικητικό καθεστώς εντός της Σερβίας και είναι μια από τις πέντε, κατά τη στατιστική, περιφέρειές της. Η μητροπολιτική της περιοχή διαιρείται σε 17 δήμους, καθένα με δικό του τοπικό συμβούλιο. Καταλαμβάνει το 3,6% της έκτασης της Σερβίας και στην πόλη ζει το 22,5% του πληθυσμού της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η 4η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.

 

Zemun

Καμία επίσκεψη στο Βελιγράδι δεν είναι πλήρης χωρίς τουλάχιστον μισή μέρα στο Zemun. Αυτή η γραφική γειτονιά στην δεξιά όχθη του Δούναβη ήταν μια ξεχωριστή πόλη, που βρίσκεται απέναντι από το ποτάμι στο κεντρικό Βελιγράδι. Παρόλο που αποτελεί επίσημα μέρος της σερβικής πρωτεύουσας από το 1934, ο Zemun εξακολουθεί να διατηρεί την ξεχωριστή του ταυτότητα και την αίσθηση μιας μικρής πόλης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι μεταξύ του 1739 και του 1918 ο Zemun δεν ήταν ακόμη στην ίδια κατάσταση με το Βελιγράδι – για τους δύο αιώνες, ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, ενώ το Βελιγράδι ήταν αρχικά συνοριακή πόλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια πρωτεύουσα της για το νέο ανεξάρτητο σερβικό βασίλειο.

 

Knez Mihailova

Ο πεζόδρομος Knez Mihailova είναι πάντα ζωντανός, ακόμη και αν είναι μια βροχερή μέρα έξω. Τα βράδια, το καλοκαίρι θα βρείτε καλλιτέχνες, μουσικούς και καλλιτέχνες που πωλούν τα έργα τους. Υπάρχουν πολλά ζεστά μέρη, προτού προχωρήσουμε σε μερικές από τις δημοφιλείς λέσχες του Βελιγραδίου.

Βουδαπέστη

Προμαχώνας των Ψαράδων

 

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

 

Γέφυρα της Ελευθερίας

 

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Φτιάχτηκε από τους ούγγρους μηχανικούς Janos Feketehazy και Αntal Czekelius και, σύμφωνα με τους ντόπιους, διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό, τον οποίο απέκτησε μετά την ανακαίνισή της τον Μάιο του 2009. Το μήκος της είναι 333 μέτρα και μαζί με τη γέφυρα της Ελισάβετ θα σας οδηγήσουν στον περίφημο λόφο Γκέλερτ.

 

Κρακοβία

Το Κάστρο Wawel

 

Στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, το Κάστρο Βαβέλ αποτελεί το καμάρι της Κρακοβίας, συγκεντρώνοντας μια σπουδαία συλλογή από μεσαιωνικά, γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίσματα πίσω απ’ τα τείχη του, με πλούσιους θησαυρούς στο εσωτερικό τους. Απ’ τον 11ο αιώνα, τρεις δυναστείες μοναρχών επέλεξαν το κάστρο ως κατοικία τους, προσθέτοντας τη διακοσμητική υπογραφή τους – ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε βάση του επικεφαλούς του Γενικού Κυβερνήτη των Ναζί Χανς Φρανκ. Το κάστρο Βάβελ είναι μέρος μεγάλης σημασίας για τους Πολωνούς. Αρχικά έγινε κέντρο πολιτικής εξουσίας στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. και τον 9ο αιώνα, οι φυλή των Βισλάνι οχύρωσε το κάστρο.  Μέχρι το 1611, το Βάβελ ήταν η επίσημη έδρα των Πολωνών μοναρχών, καθώς η Κρακοβία ήταν πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 μέχρι το 1569 και στη Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία από το 1569 μέχρι το 1596. Ο καθεδρικός του Βάβελ ήταν ο τόπος στέψης των βασιλέων της Πολωνίας, καθώς και τόπος ταφής, με το ναό να αποτελεί το μαυσωλείο τους. Αργότερα, έγινε το εθνικό πάνθεον. Μετά τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Πολωνίας το 1918, το Βάβελ ήταν η κατοικία του προέδρου της Πολωνίας και μουσείο. Μετά την εισβολή στην Πολωνία στην αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρακοβία έγινε η έδρα της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης και το Βάβελ η κατοικία του γενικού κυβερνήτη των Ναζί, του Χανς Φρανκ, αλλά τα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα του Βάβελ είχαν φυγαδευτεί. Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, το Βάβελ αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε εθνικό μουσείο.

 

Μπρατισλάβα

 

Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα

Στην Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα θα βρείτε τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της πόλης, μαζί με πολλούς μεσαιωνικούς πύργους και μεγαλοπρεπή κτίρια του 20ού αιώνα. Το πέτρινο Παλιό Δημαρχείο της πόλης, ένα σύμπλεγμα 3 κτιρίων του 14ου και 15ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το μουσείο της πόλης, στέκεται μεγαλοπρεπές ανάμεσα στην κεντρική πλατεία Hlavné námestie και την πλατεία Primaciálne με το μεγαλοπρεπές παλάτι. Λίγο βορειότερα βρίσκεται η Πύλη του Μιχαήλ, που είναι η μοναδική που επιβίωσε από την μεσαιωνική οχύρωση και είναι από τα τα παλιότερα κτίρια της πόλης. Χτίστηκε περίπου στο 1300 και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα της ανακαίνισης του 1758, όταν και το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ με τον δράκο τοποθετήθηκε στην κορυφή του. Ο πύργος της πύλης του Μιχαήλ στεγάζει σήμερα την έκθεση όπλων του μουσείου της πόλης. Πολύ κοντά θα βρείτε και το στενότερο σπίτι στην Ευρώπη. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1756 και έχει μια σημαντική ιστορία κατά την διάρκεια της Ουγγρικής μεταρρύθμισης στεγάζοντας το ίδρυμα της ουγγρικής ακαδημίας των επιστημών, ενώ σε αυτό το κτίριο καθιερώθηκε και η ελευθεριά των αγροτών από τους φεουδάρχες. Τέλος θα περπατήσετε των εμπορικό δρόμο Obchodná ulica όπου θα βρείτε πολλά καταστήματα για της αγορές σας και θα απολαύσετε των καφέ η το γεύμα σας σε ένα από τα πολλά γραφικά ρεστοράν.

 

Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου

Ο γοτθικός Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου, καθαγιάστηκε και άνοιξε επίσημα το 1452 όμως χρειάστηκαν άλλοι δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Από το 1563 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως σημείο για την στέψη 11 βασιλιάδων της Ουγγαρίας και επίσης έχει στεγάσει την πρεμιέρα του έργου του Μπετόβεν, Missa Solemnis. Ο πύργος του καθεδρικού έχει 85 μέτρα ύψος και ήταν αρχικά μέρος της μεσαιωνικής οχύρωσης. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται μια μεγάλη χρυσή κορώνα, 300 κιλών, που τοποθετήθηκε το 1847 για να θυμίζει τη σημαντικότητα του καθεδρικού και το γεγονός ότι έχουν γίνει στέψεις βασιλιάδων σε αυτόν. Το σχήμα του ναού συμβολίζει την σταύρωση, με των τριγωνικό θόλο να αντιπροσωπεύει το σώμα του Χριστού. Το διασημότερο έργο τέχνης του ναού, είναι ένα άγαλμα του Αγίου Μαρτίνου και ενός επαίτη, από τον 18ο αιώνα.

 

Πηγές:

Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

Facebook