+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ιστορικά στοιχεία σε…Πανόραμα Δαλματίας

Ιστορικά στοιχεία σε…Πανόραμα Δαλματίας

 

1. Μπούντβα

Η Μπούντβα ή αρχαία Βουθόη είναι παραθαλάσσια, τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου, έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Η πόλη στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 13.338 κατοίκους. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής ακτής που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. και που αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από τον Κάδμο το Θηβαίο. Απέναντι από τη Μπούντβα υπάρχει το νησί του Αγίου Νικολάου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρχαιολογικών αποδεικτικών στοιχείων που τοποθετούν την Βουθόη στους αρχαιότερους αστικούς οικισμούς της Αδριατικής Θάλασσας. Σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία παρέχονται από ιστορικές αναφορές που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

2. Κότορ

Το Κότορ είναι μια παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου. Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι του Κότορ είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ο κόλπος του Κότορ ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Πόλος έλξης των τουριστών είναι το τοπίο του Κόλπου του Κότορ αλλά και η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των τουριστών. Η φυσική πολιτιστική-περιοχή του Κότορ είναι μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θεόρατα βουνά βουτούν στην καταγάλανη θάλασσα. Μεσαιωνικά τείχη στριμώχνουν φωλιές κεραμιδιών και ενετικά παλάτια σε μια σταλιά πόλεις που χαίρεσαι να περπατάς. Καταπράσινη βλάστηση και μυρωδιές από μεσογειακά αρωματικά φυτά φτάνουν ως τις παραλίες της Αδριατικής. Και μια μικροσκοπική χώρα με μόλις 600.000 πληθυσμό στην άκρη των Βαλκανίων αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει για να γίνει ο νέος κοσμοπολίτικος προορισμός της Ευρώπης: Τις εντυπωσιακές ακτές του. Αδιαφιλονίκητο highlight του Μαυροβουνίου, ο κόλπος του Κότορ διαφέρει από τις υπόλοιπες ακτές των Βαλκανίων. Εδώ, οι μικρές χερσόνησοι σχηματίζουν γλώσσες γης που περικλείουν με «δραματικό» τρόπο τριγωνικά κομμάτια βαθιάς μπλε θάλασσας.

3. Ντουμπρόβνικ

Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη 43.770 κατοίκων στην Δαλματία της Κροατίας. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Ιστορικές παραδόσεις υποδηλώνουν ότι η Ραγούζα (Ντουμπρόβνικ) ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα σε ένα βραχώδες νησί ονόματι Λάους, που αποτέλεσε καταφύγιο για πρόσφυγες από την κοντινή πόλη Επίδαυρο. Πρόσφατα εμφανίστηκε μια άλλη θεωρία, βασισμένη σε νέες αρχαιολογικές ανασκαφές. Νέα ευρήματα (μια Βυζαντινή βασιλική από τον 8ο αιώνα και τμήματα των τειχών της πόλης) δεν συμφωνούν με την παραδοσιακή θεωρία. Το μέγεθος της παλιάς βασιλικής δείχνει καθαρά ότι υπήρχε την εποχή εκείνη ένας αρκετά μεγάλος οικισμός. Υπάρχει επίσης στην επιστημονική κοινότητα αυξανόμενη υποστήριξη της θεωρίας ότι η κατασκευή της Ραγούζας έγινε κυρίως τα χρόνια προ Χριστού. Αυτή η ΄΄Ελληνική θεωρία΄΄ ενισχύεται από πρόσφατα ευρήματα πολυάριθμων Ελληνικών τεχνουργημάτων σε ανασκαφές στο Λιμάνι του Ντουμπρόβνικ. Επίσης γεωτρήσεις κάτω από τον κύριο δρόμο της πόλης έχουν αποκαλύψει φυσική άμμο, που έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του νησιού Λάους (Λάουζα).

4. Μόσταρ

Tο Μόσταρ είναι μια πόλη και δημοτική αρχή της Βοσνίας επί του ποταμού Νερέτβα και είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη στη χώρα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μοστ και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται mostari, μετάφραση: φύλακες της γέφυρας. Η γέφυρα, που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτεταμένες καταστροφές, και πολλα θύματα μεταξύ των κατοίκων της, γνώρισε και η υπόλοιπη πόλη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2005, κατοικείται από 127.066 ανθρώπους, ενώ η Κροατική κοινότητα φαίνεται να αυξάνεται ολοένα – η σερβική μειονότητα μετά τον πόλεμο είναι αμελητέα.

 

 

5. Λίμνη Σκόδρας

Η λίμνη Σκόδρα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, με το μεγαλύτερο τμήμα της να ανήκει στο Μαυροβούνιο. Την ονομασία της πήρε από την πόλη Σκόδρα της βορειοδυτικής Αλβανίας, ενώ η παλαιότερη και σήμερα σπανιότερη ονομασία της είναι Σκούταρι, που αποτελούσε ονομασία της πόλης και της λίμνης κατά την αρχαιότητα.

 

 

 

 

Πηγές:

 

Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

Facebook