+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ιστορικά στοιχεία σε… Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα

Ιστορικά στοιχεία σε… Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα

 

Βουδαπέστη

Προμαχώνας των Ψαράδων

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

 

Γέφυρα της Ελευθερίας

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Φτιάχτηκε από τους ούγγρους μηχανικούς Janos Feketehazy και Αntal Czekelius και, σύμφωνα με τους ντόπιους, διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό, τον οποίο απέκτησε μετά την ανακαίνισή της τον Μάιο του 2009. Το μήκος της είναι 333 μέτρα και μαζί με τη γέφυρα της Ελισάβετ θα σας οδηγήσουν στον περίφημο λόφο Γκέλερτ.

 

Βιέννη

Δημαρχείο Βιέννης (Wiener Rathaus)

Είναι ένα κτήριο σε νέο-γοτθικό στιλ με ύψος περίπου στα 100μ (97,9μ) και εάν κάποιος μετρήσει και το περίφημο Iron Rathousmann το οποίο είναι 3,4 μ. επιπλέον. Έχει κατασκευαστεί με περισσότερα από 30 εκατομμύρια τούβλα αλλά και με περίπου 40.000μ3 φυσικής πέτρας. Η εσωτερική αυλή του Δημαρχείου ονομάζεται Arkadenhof και με έκταση 2.804 μ2 είναι μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές αυλές στην Ευρώπη. Το κτήριο διαθέτει και Hall Festival το οποίο έχει μήκος 71 μέτρα, πλάτος 20 μέτρων και ύψος 18,5μ. Με την άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας (για λόγους ασφαλείας πάντα) στον χώρο αυτόν μπορούν να χορέψουν, ταυτόχρονα, τα περίφημα βιενέζικα βαλς περίπου 1.500 ζευγάρια. Το Δημαρχείο φιλοξενεί επίσης την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Βιέννης (με την εκτεταμένη συλλογή της Viennensia) και το Περιφερειακό Αρχείο της Βιέννης. Οι ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στη 13:00 μ.μ. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση δεν απαιτείται εγγραφή. Κατά τις ημέρες εκείνες που πραγματοποιούνται συνεδριάσεις ή είναι επίσημες αργίες (την Παρασκευή 24 και 31 Δεκεμβρίου) καθώς και κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων δεν προσφέρονται ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οδηγούς ήχου και είναι διαθέσιμοι μόνο στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Ισπανικά. Υποχρεωτικό για την είσοδο στο Δημαρχείο είναι η επίδειξη επίσημης ταυτότητας ή διαβατηρίου.

 

Καθεδρικός ναός Αγίου Στεφάνου

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου είναι ο μητροπολιτικός ναός της Βιέννης στην Αυστρία και αποτελεί έδρα της Μητρόπολης Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της, Καρδιναλίου Κρίστοφ Σένμπρουν . Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών, εκ των οποίων ο αρχαιότερος καθαγιάστηκε το 1147, έχοντας αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων της ιστορίας του αυστριακού έθνους. Η σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρoμανικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του.Υπάρχουν 18 Αγίες Τράπεζες εντός του κυρίου ναού, αλλά και ακόμη περισσότερες στα διάφορα παρεκκλήσια του. Η Κύρια Αγία Τράπεζα και η Αγία Τράπεζα Νεαπόλεως Βιέννης είναι οι πλέον περίφημες.Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί το Κυρίως Βήμα, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε επτά χρόνια, από το 1641 έως το 1647, ως μέρος της πρώτης ανακαίνισης του ναού, σε μπαρόκ τεχνοτροπία.

 

Ανάκτορα Σένμπρουν

Τα Ανάκτορα Σένμπρουν είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από τον 18ο αιώνα έως το 1918 στην Βιέννη, της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.Κατά την κατάληψη του Σένμπρουν από τους Γάλλους (1805-1809) το ανάκτορο αποτέλεσε την έδρα του στραταρχείου του Ναπολέοντα Α’ όταν στις 14 Οκτωβρίου του 1809 υπεγράφη σ΄ αυτό η ομώνυμη συνθήκη ειρήνης. Κατά τον ύστερο 19ο αιώνα το Σένμπρουν συνδέθηκε με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος γεννήθηκε εκεί έζησε όλη του τη ζωή εκεί και πέθανε μέσα στο ίδιο του το υπνοδωμάτιο το 1916. Κατά την διάρκεια των 68 ετών που βασίλεψε, το ανάκτορο Σένμπρουν αποτέλεσε ένα Gesamtkunstwerk (συνολικό έργο της τέχνης), αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και εσωτερικής τοιχογραφίας εκ των οποίων και χαρακτηρίστηκε.

 

Πράγα

Τσεσκύ Κρούμλοβ
Το Τσεσκύ Κρούμλοβ είναι μία μικρή πόλη στα νότια της Πράγας, γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η πόλη και το κάστρο της χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα σε ένα εμπορικής σημασίας πέρασμα του Μολδάβα ποταμού και στους αιώνες που ακολούθησαν υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου του Κρούμλοβ, μέχρι το 1910. Ακολουθώντας την ιστορική πορεία της Τσεχοσλοβακίας, το Τσεσκύ Κρούμλοβ προσαρτήθηκε στη Γερμανία, ενώ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεψε στην Τσεχοσλοβακία. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου της Τσεχοσλοβακίας η πόλη παρήκμασε, γεγονός που αντιστράφηκε τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη την προσέλευση τουριστών από όλη την Ευρώπη . Σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το επιβλητικό κάστρο της, που θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τσεχία. Στο κτιριακό συγκρότημα του κάστρου, εκτός από τους τεράστιους κήπους του με τις μικρές λιμνούλες και την τάφρο, εντυπωσιάζει το θέατρό του σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, που χτίστηκε μεταξύ 1680 και 1682. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το τοπικό μουσείο με ιστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Βοημίας, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο ζωγράφο Egon Schiele που κατάγονταν από εδώ, ενώ 10 χιλιόμετρα μακριά, στη Zlatá Koruna βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Βοημίας. Το Τσεσκύ Κρούμλοβ είναι επίσης και ένα πολύ σημαντικό κέντρο πολιτισμού, διοργανώνοντας μερικά πολύ αξιόλογα φεστιβάλ, όπως το μεσαιωνικό φεστιβάλ των πέντε πετάλων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο του θερινού ηλιοστασίου και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ με διάφορες μουσικές από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική ατραξιόν. Δύο από τους σπουδαιότερους αστρονόμους του 16ου και 17ου αιώνα, ο Τύχων και ο Κέπλερ, έζησαν στην Πράγα και εργάστηκαν στο Αστεροσκοπείο Μπένατεκ, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της επιστημονικής τους προσφοράς στην πόλη, στο Πανεπιστήμιο της οποίας άλλωστε δίδαξε επί ένα ακαδημαϊκό έτος και ο Αϊνστάιν (1911-1912).

 

 

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου

Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός των Αγίων Βίτου, Βεγκεσλάου και Αδαλβέρτου (τσεχ. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha) στην Πράγα αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας. Βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση μέσα στο ανακτορικό σύμπλεγμα κτηρίων στο λόφο του Χρατσάνι (Hradcany). Εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας, ενώ αποτελούσε και τόπο ταφής τους. Ο σημερινός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου έχει οικοδομηθεί στο μέρος δύο προηγούμενων εκκλησιών της επισκοπής της Πράγας: μιας προρομανικής ροτόντας (περ. 925) που έκτισε ο Άγιος Βεντσέσλαος (τσεχικά Βάτσλαβ) και μιας βασιλικής ρομανικού ρυθμού, που ανεγέρθηκε το 1060 με εντολή του πρίγκιπα Σπίτιχνεβ (Spytihnev II). Ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εκκλησίας, με χρυσόβουλο του Πάπα Κλήμεντα ΣΤ’, καθαγιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1344 από τον Αρχιεπίσκοπο της Πράγας Έρνεστ Πάρντουμπιτσε (1297 – 1364) και τον αυτοκράτορα Ιωάννη του Οίκου του Λουξεμβούργου. Ο γιος του και διάδοχός του στο θρόνο Κάρολος Δ’ (1316 – 1378), ο οποίος στέφτηκε βασιλιάς της Βοημίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Ρώμη το 1355, έδωσε αποφασιστική πνοή στην ανέγερση του καθεδρικού ναού, εμπνεόμενος από τα πρότυπα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και ειδικότερα των γοτθικών καθεδρικών ναών της Γαλλίας.

 

Η Γέφυρα του Καρόλου

Η Γέφυρα του Καρόλου (τσεχικά: Karlův Most) είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ’ προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου». Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.

 

Πηγές:

 

Facebook