+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ιστορικά στοιχεία σε… Βιέννη, Βουδαπέστη, Ζάγκρεμπ, Σάλτσμπουργκ

Ιστορικά στοιχεία σε… Βιέννη, Βουδαπέστη, Ζάγκρεμπ, Σάλτσμπουργκ

 

Βουδαπέστη

Προμαχώνας των Ψαράδων

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

 

Γέφυρα της Ελευθερίας

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Φτιάχτηκε από τους ούγγρους μηχανικούς Janos Feketehazy και Αntal Czekelius και, σύμφωνα με τους ντόπιους, διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό, τον οποίο απέκτησε μετά την ανακαίνισή της τον Μάιο του 2009. Το μήκος της είναι 333 μέτρα και μαζί με τη γέφυρα της Ελισάβετ θα σας οδηγήσουν στον περίφημο λόφο Γκέλερτ.

 

Βιέννη

Δημαρχείο Βιέννης (Wiener Rathaus)

Είναι ένα κτήριο σε νέο-γοτθικό στιλ με ύψος περίπου στα 100μ (97,9μ) και εάν κάποιος μετρήσει και το περίφημο Iron Rathousmann το οποίο είναι 3,4 μ. επιπλέον. Έχει κατασκευαστεί με περισσότερα από 30 εκατομμύρια τούβλα αλλά και με περίπου 40.000μ3 φυσικής πέτρας. Η εσωτερική αυλή του Δημαρχείου ονομάζεται Arkadenhof και με έκταση 2.804 μ2 είναι μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές αυλές στην Ευρώπη. Το κτήριο διαθέτει και Hall Festival το οποίο έχει μήκος 71 μέτρα, πλάτος 20 μέτρων και ύψος 18,5μ. Με την άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας (για λόγους ασφαλείας πάντα) στον χώρο αυτόν μπορούν να χορέψουν, ταυτόχρονα, τα περίφημα βιενέζικα βαλς περίπου 1.500 ζευγάρια. Το Δημαρχείο φιλοξενεί επίσης την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Βιέννης (με την εκτεταμένη συλλογή της Viennensia) και το Περιφερειακό Αρχείο της Βιέννης. Οι ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στη 13:00 μ.μ. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση δεν απαιτείται εγγραφή. Κατά τις ημέρες εκείνες που πραγματοποιούνται συνεδριάσεις ή είναι επίσημες αργίες (την Παρασκευή 24 και 31 Δεκεμβρίου) καθώς και κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων δεν προσφέρονται ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οδηγούς ήχου και είναι διαθέσιμοι μόνο στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Ισπανικά. Υποχρεωτικό για την είσοδο στο Δημαρχείο είναι η επίδειξη επίσημης ταυτότητας ή διαβατηρίου.

 

Καθεδρικός ναός Αγίου Στεφάνου

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου είναι ο μητροπολιτικός ναός της Βιέννης στην Αυστρία και αποτελεί έδρα της Μητρόπολης Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της, Καρδιναλίου Κρίστοφ Σένμπρουν . Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών, εκ των οποίων ο αρχαιότερος καθαγιάστηκε το 1147, έχοντας αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων της ιστορίας του αυστριακού έθνους. Η σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρoμανικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του.Υπάρχουν 18 Αγίες Τράπεζες εντός του κυρίου ναού, αλλά και ακόμη περισσότερες στα διάφορα παρεκκλήσια του. Η Κύρια Αγία Τράπεζα και η Αγία Τράπεζα Νεαπόλεως Βιέννης είναι οι πλέον περίφημες.Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί το Κυρίως Βήμα, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε επτά χρόνια, από το 1641 έως το 1647, ως μέρος της πρώτης ανακαίνισης του ναού, σε μπαρόκ τεχνοτροπία.

 

Ανάκτορα Σένμπρουν

Τα Ανάκτορα Σένμπρουν είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από τον 18ο αιώνα έως το 1918 στην Βιέννη, της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.Κατά την κατάληψη του Σένμπρουν από τους Γάλλους (1805-1809) το ανάκτορο αποτέλεσε την έδρα του στραταρχείου του Ναπολέοντα Α’ όταν στις 14 Οκτωβρίου του 1809 υπεγράφη σ΄ αυτό η ομώνυμη συνθήκη ειρήνης. Κατά τον ύστερο 19ο αιώνα το Σένμπρουν συνδέθηκε με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος γεννήθηκε εκεί έζησε όλη του τη ζωή εκεί και πέθανε μέσα στο ίδιο του το υπνοδωμάτιο το 1916. Κατά την διάρκεια των 68 ετών που βασίλεψε, το ανάκτορο Σένμπρουν αποτέλεσε ένα Gesamtkunstwerk (συνολικό έργο της τέχνης), αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και εσωτερικής τοιχογραφίας εκ των οποίων και χαρακτηρίστηκε.

 

Ζάγκρεμπ

Παλιά (Άνω) Πόλη του Ζάγκρεμπ

Η Παλιά Πόλη του Ζάγκρεμπ είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή με πολλά μέρη που μπορεί κανείς να δει και να επισκεφθεί. Υπάρχουν μουσεία, τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, τελεφερίκ που σας μεταφέρει στο επάνω τμήμα της πόλης αλλά και γλυπτά, εκκλησίες, πέτρινοι δρόμοι και ο πεζόδρομος Στροσμάγιερ (Strossmayer) όπου μπορείτε να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι κάτω από τον ίσκιο των καστανιών και να θαυμάσετε τη θέα της πόλης του Ζάγκρεμπ. Το καλοκαίρι θα βρείτε κόσμο όλων των ηλικιών να περπατά ή να κάθεται στα παγκάκια, ενώ θα δείτε και ζωγράφους, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες να προβάλλουν την τέχνη τους.

 

Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ

Ο Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην περιοχή Κάπτολ, της πρωτεύουσας της Κροατίας, του Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο στην Κροατία, αλλά και το πιο μνημειώδες ιερό κτήριο σε γοτθικό ρυθμό, νοτιοανατολικά των Άλπεων. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους βασιλείς Άγιο Στέφανο και Άγιο Λαδισλάβο. Τα εξέχοντα κωδωνοστάσιά του θεωρούνται ορόσημα, καθώς είναι ορατά από τα περισσότερα μέρη της πόλης.

 

 

Σάλτσμπουργκ

Παλάτι Μιραμπέλ

Το παλάτι Μιραμπέλ είναι ένα ιστορικό κτίριο στην πόλη του Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία. Το παλάτι με τους κήπους του είναι ένα διατηρητέο ​​μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μέρος του Ιστορικού Κέντρου της πόλης του Σάλτσμπουργκ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Xτίστηκε περίπου το 1606 έξω από τα μεσαιωνικά τείχη του Σάλτσμπουργκ, σύμφωνα με ιταλικά και γαλλικά πρότυπα, κατ’ εντολή του Πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου Βολφ Ντίτριχ Ράιτεναου ως κατοικία για την ερωμένη του, Σαλόμ Αλτ. Η σημερινή νεοκλασική του εμφάνιση χρονολογείται περίπου στο 1818, όταν το κτίριο αποκαταστάθηκε μετά από πυρκαγιά.Στους γεωμετρικά διαμορφωμένους κήπους του βρίσκονται αγάλματα που απεικονίζουν πρόσωπα της μυθολογίας και χρονολογούνται από το 1730, καθώς και τέσσερα συμπλέγματα (Αινείας, Ηρακλής, Πάρης και Πλούτων) φιλοτεχνημένα από τον Ιταλό γλύπτη Οττάβιο Μόστο, από το 1690.Στο παλάτι γυρίστηκαν πολλές σκηνές από το μιούζικαλ Η Μελωδία της Ευτυχίας, ενώ σήμερα αποτελεί δημοφιλές σημείο τέλεσης γάμων.

 

Πηγές:

 

 

Ταξιδέψτε με το Dieseltravel

Facebook