+302310288488 info@dieseltravel.gr

Κιουνεφέ

Κιουνεφέ

 

Το κιουνεφέ είναι παραδοσιακό αραβικό επιδόρπιο που φτιάχνεται με λεπτή ζύμη, μοιάζει με ζυμαρικό ή αλλιώς με ζύμη λεπτού σιμιγδαλιού, εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι ζάχαρης και συνήθως με στρώσεις τυριού ή με άλλα συστατικά, όπως πηχτή κρέμα ή ξηρούς καρπούς, αναλόγως την περιοχή. Είναι δημοφιλές στον αραβικό κόσμο, συγκεκριμένα στον Λεβάντε και στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη. Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές του γλυκού στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, καθώς και στον Καύκασο. Στην τουρκική γλώσσα, η ζύμη είναι γνωστή ως τελ κανταΐφ και το επιδόρπιο ως κιουνεφέ. Το μεγαλύτερο πιάτο κιουνεφέ στον κόσμο κατασκευάστηκε στην Αντάκια της Τουρκίας το 2017. Ο δίσκος με το κιουνεφέ είχε μήκος 78 μέτρα και ζύγιζε 1.550 κιλά. Μία προηγούμενη προσπάθεια ρεκόρ έγινε από την ανταγωνίστρια πόλη Ναμπλούς το 2009, με δίσκο 75 μέτρων και βάρους 1.350 κιλών. Καμία προσπάθεια δεν καταγράφηκε επισήμως ως σπάσιμο του ρεκόρ· σύμφωνα με τον ιστότοπο του Βιβλίου Γκίνες, δεν υπάρχει κάτοχος του εν λόγω ρεκόρ.

 

Πηγές:

Facebook