+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…στο Βελιγράδι

Ταξίδι γεύσεων…στο Βελιγράδι

 

Δίνοντας το στίγμα της τοπικής κουζίνας ο Dimitrije εξηγεί:«Η παραδοσιακή κουζίνα μας  χαρακτηρίζεται από χοιρινό, λαχανικά και ψάρια ποταμίσια ή από την λίμνη που μαγειρεύονται ψητά ή καπνιστά. Περίοπτη θέση στη σερβική κουζίνα έχει το ψωμί που φτιάχνεται με πολλούς τρόπους από διαφορετικά είδη αλεύρων. Το τρώμε με όλα τα φαγητά.»

1. Μπουρέκ

Ένα απο τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα αλλά και από τις πρώτες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις στην Σερβία. Αυτο είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά με τις δικές μας πίτες.

2. Sladoded

Εδώ μιλάμε για γλυκό… και τι γλυκό. Χειροποίητο παγωτό σε φυσικές γεύσεις όπως βερίκοκο, φυστίκι, κορόμηλο κ.α.

3. Σάρμα

Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Όπως τα γνωστά, δικά μας σαρμαδάκια.

4. Rakija

Αυτό είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας. Έχει 30%-50% αλκοόλ και το βρίσκεις σε διαφορετικές κυρίως φρουτώδης διάφορες γεύσεις όπως αχλάδι, κυδώνι κτλ. Είναι δυνατό αλλά αξίζει το κόπο.

5. Gibanica

Είναι ένα παραδοσιακό σέρβικο πρωινό και ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλα τα Βαλκάνια. Σαν τη δική μας τυρόπιτα.

6. Ψητά κρέατα

Γενικώς το ψητό κρέας έχει ιδιαίτερη θέση στο σέρβικο τραπέζι. Θα το βρεις παντού και σε πολλές παραλλαγές. Από το δικό τους παραδοσιακό ψητό κρέας μέχρι στο πικάντικο μπιφτέκι pljeskavica.

7. Krofne

Είναι στρογγυλά και έχουν γέμιση πραλίνα σοκολάτας, κανέλα, κρέμα κτλ. Το όνομα προέρχεται απο το γερμανικό Krapfen και μοιάζουν αρκετά με donuts.

8. Γιαούρτι

Οι Σέρβοι τρώνε αρκετά γαλακτοκομικά αλλά στην περίπτωση του γιαουρτιού μάλλον το πίνουν. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική τους αλλά έχει θέση και στο καθημερινό τους τραπέζι καθώς πίνουν ένα αραιομένο γιαούρτι τύπου αριάνι.

9. Πουλε (pule)

Το πουλε είναι τυρί απο γάλα σέρβικης γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

10. Τσεβάπι

Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας. Συνήθως σερβίρονται με φρέσκα κρεμμύδια και ψωμί πίτα (lepinja) στο πλάι. Είναι ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις.

 

 

 

Οι ντόπιοι επίσης αγαπούν τη pizza και την συνοδεύουν με την αγαπημένη τοπική μπύρα όπως η Yelen αλλά και αρκετή σέρβικη σαλάτα.

Η ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό τους που συμμετέχει στο καθημερινό αλλά και στο γιορτινό τραπέζι. Γιορτάζουν και γλεντούν γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι με λευκό τυρί, τοπικό χοιρινό αλλαντικό, χειροποίητο ψωμί, σαρμαδάκια από λάχανο με  γέμιση κρέας, γουρουνόπουλο και τσουγκρίζουν την ρακή από δαμάσκηνο οι άντρες και από βερίκοκο οι γυναίκες.

 

Πηγές: