+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Αϊβαλί & Σμύρνη

Ταξίδι γεύσεων…σε Αϊβαλί & Σμύρνη

1. Κεσκέκι

Το κεσκέκι είναι πατροπαράδοτο έθιμο, που ένωνε τους ανθρώπους, με γονιμικές καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων, που διατηρήθηκε επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Σάμο, Μυτιλήνη, Λήμνο κ.ά.) καθώς και στην Κύπρο (γνωστό εκεί με το όνομα «ρέσι»). Βέβαια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες και τελείται ανελλιπώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας από τους πρόσφυγες.

 

 

2. Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια (απαντάται και με το λανθασμένο σμυρνέικα) ή πολίτικα σουτζουκάκια (τουρκικά: İzmir köfte), είναι πιάτο της ελληνικής και τουρκικής κουζίνας.

 

 

 

 

3. Boyoz

Το Boyoz είναι Τουρκικό φαγητό εβραϊκής προέλευσης, που συνδέεται με τη Σμύρνη της Τουρκίας, η οποία είναι στην πραγματικότητα η μόνη πόλη όπου ακολουθείται η αρχική συνταγή. Ως εκ τούτου, στα μάτια των Σμυρνιών το boyoz απέκτησε τη διάσταση ενός συμβόλου της πατρίδας τους ή της λαχτάρα τους γι’ αυτό όταν βρίσκονται μακριά. Το πιο ευρέως προτιμώμενο είναι το απλό, χωρίς προσθήκη κρέατος ή τυριού ή σπανακιού, και μαγειρεμένο από μια χούφτα αρτοποιών στη Σμύρνη.

 

4. Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

 

 

 

Πηγές:

Facebook