+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Κρακοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Bελιγράδι

Ταξίδι γεύσεων…σε Κρακοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Bελιγράδι

 

Κρακοβία

Λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, η πολωνική κουζίνα απαρτίζεται από πιάτα – θερμιδικούς δυναμίτες. Παρ’ όλα αυτά, αν δοκιμάσετε κάποια πολωνική σπεσιαλιτέ, δε θα μπορέσετε παρά να γίνετε λάτρεις αυτής της βορειοευρωπαϊκής γευστικής παλέτας.

Τα βασικά συστατικά της είναι το παντζάρι, τα ξινολάχανο, τα αγγουράκια (πίκλες ή φρέσκα), τα μανιτάρια, τα λουκάνικα, το λάχανο, η ξινή κρέμα και διάφορα μπαχάρια και βότανα, όπως η μαντζουράνα, ο άνηθος, ο μαϊντανός κα το πιπέρι. Φυσικά, η πολωνική κουζίνα, ανοιχτή σε νέες επιρροές, εξελίσσεται συνεχώς, προσθέτοντας ακόμα και εξωτικές γεύσεις.

1. Bigos
To bigos είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Πολωνίας και περιλαμβάνει κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

 

2. Pierogi

Πρόκειται για τα πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία γεμίζονται με υλικά όπως το κρέας, το ξινολάχανο, τα μανιτάρια, αλλά και φρούτα εποχής – φράουλες, βατόμουρα και κεράσια – τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανιτά κρεμμύδια. Τα Pierogi σερβίρονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

 

 

3. Rosól
Το rosól είναι η πιο κοινή σούπα της Πολωνίας. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, ενώ συνήθως σερβίρεται με σπιτικά νουντλς. Περιέχει κοτόπουλο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, πετροσέλινο, λάχανο, αλάτι και πιπέρι.

 

4. Goląbki
Πρόκειται για ένα τυπικό, παραδοσιακό πολωνικό πιάτο, το οποίο φτιάχνεται με χοιρινό κιμά, ρύζι, κρεμμύδια και μανιτάρια τα οποία τυλίγονται σε φύλλα άσπρου λάχανου. Είναι πολύ πιθανό να το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές, με γέμιση από κοτόπουλο, αρνί, ή ακόμα και χωρίς κρέας. Μοιάζει πολύ με τον δικό μας λαχανοντολμά.

 

5. Polskie naleśniki
Οι πολωνικές αυτές τηγανίτες είναι πολύ λεπτές και σερβίρονται είτε με τυρί, το οποίο έχει προηγουμένως ανακατευτεί με ζάχαρη, μαρμελάδα, φρούτα και ζάχαρη άχνη, είτε με κρέας και λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου νόστιμες.

 

 

6. Lazanki z kapustą i grzybami

Αυτό είναι ένα πολύ απλό πιάτο, το οποίο περιλαμβάνει λάχανο, χοιρινό κρέας, σπιτικά νουντλς και λαχανικά – συνήθως, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τριμμένο καρότο. Είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο στο μαγείρεμά του.

 

7. Śledź w oleju z cebulą
Η ρέγγα είναι ένα ψάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Στην Πολωνία, πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο παραδοσιακοί τρόποι σερβιρίσματος της ρέγγας, είτε με ξινή κρέμα και κρεμμύδια πίκλες, είτε με λάδι και σκόρδο.

 

8. Kotlet schabowy
Ίσως το νοστιμότερο και μάλλον, το παλιότερο πολωνικό φαγητό. Η χοιρινή παναρισμένη μπριζόλα (σνίτσελ) – η οποία σερβίρεται με ή χωρίς κόκαλο –  συνοδεύεται ιδανικά με βουτυρένιο πουρέ πατάτας και λαχανοσαλάτα. Αν δε σας αρέσει το χοιρινό, μπορείτε να δοκιμάσετε την εκδοχή με το παναρισμένο κοτόπουλο.

9. Gulasz

Αυτό το πιάτο κατάγεται βεβαίως, από την Ουγγαρία, αλλά η πολωνική συνταγή το θέλει λίγο… παραλλαγμένο: πρόκειται για κρέας μαγειρευτό στην κατσαρόλα, το οποίο σερβίρεται με πατάτες και λαχανικά, ενώ γαρνίρεται με τηγανιτό κρεμμύδι και πιπεριές.

 

 

 

10. Πολωνικά μπισκότα – κρουασάν

Είτε επιλέξετε εκείνα που φτιάχνονται από ζύμη, είτε εκείνα με τη σφολιάτα, θα τα βρείτε γεμιστά με μαρμελάδα κι έτσι θα κλείσετε ιδανικά το νόστιμο πολωνικό σας γεύμα.

 

 

 

 

11. Grzaniec

Πρόκειται για το παραδοσιακό ζεστό κρασί που συνήθως σερβίρεται έξω σε Χριστουγεννιάτικες αγορές και μετά από χειμερινές δραστηριότητες.Αποτελεί μια μίξη από κόκκινο κρασί,ζάχαρη και μπαχαρικά.

 

12. Żubrówka

H Żubrówka – Bison Grass Vodka είναι μια διάσημη πολωνική βότκα, η οποία περιέχει  bison γρασίδι (Hierochloe odorata) σε κάθε μπουκάλι. Το χορτάρι προέρχεται από το δάσος Białowieża. Το bison χτυπάται με το χέρι και αποξηραίνεται υπό φυσικές συνθήκες. H Żubrówka διατίθεται σε περισσότερες από 80 αγορές παγκοσμίως. Το εμπορικό σήμα αποκτήθηκε από την Roust International το 2013.

 

 

Μπρατισλάβα

 

Στην όμορφη πόλη της Μπρατισλάβα υπάρχουν κυρίως γραφικές ταβέρνες, που σερβίρουν νόστιμο και ποιοτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές. Το κόστος για ένα πλήρες γεύμα κυμαίνεται από 15-25€/άτομο με μπύρα. Αν αναζητάτε το γρήγορο φαγητό η πόλη έχει περιορισμένες επιλογές που στηρίζονται κυρίως στα λουκάνικα, τα μπέργκερ και τα langos. Αποφύγετε τα μαγαζιά που έχουν εξωτερικούς καταλόγους με φωτογραφίες των φαγητών. Το 90% είναι τουριστικές παγίδες.

Μην εγκαταλείψετε την πόλη χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα διάσημα:

1. Χαλούσκι

2. Τη σούπα Kapustnica

3. Το τηγανητό Zemiakové placky

4. Το τοπικό τυρί Bryndza

5. Το λατρεμένο μας γλυκό Skalicky Trdelnik

 

Επίσης γευτείτε τις παραδοσιακές μπύρες, αρκετές εκ των οποίων θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους. Οι Σλοβάκοι εισάγουν μπύρες από την Τσεχία αλλά παράγουν και οι ίδιοι δεκάδες γεύσεις.

Βουδαπέστη

Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία.

1. Γκούλας

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

2. Langos

Το ουγγρικό τηγανόψωμο είναι το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο.

3. Κοτόπουλο με πάπρικα

Ακόμα ένα βραστό με μπόλικη πάπρικα είναι αυτό που περιέχει κοτόπουλο, αντί για βοδινό, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα.  Σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά) και είναι από τα φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας ή όπως το λένε οι Άγγλοι, είναι ένα comfort food.

4. Hortobagyi: κρέπες με κρέας

Οι ουγγρικές αυτές κρέπες είναι γεμιστές με κιμά από συκώτι ή κοτόπουλο και γαρνιρισμένες μεπλούσια σως από ξινή κρέμα και πάπρικα (και πάλι!).

5. Kurtoskalacs

Το «κέικ-καμινάδα» πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται. Σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

6. Dobos

Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού. Θα το βρείτε στα μενού όλων των καφετεριών της χώρας.

 

 

7. Somloi

Τέλος, τρία επίπεδα παντεσπάνι, με διαφορετική γεύση το καθένα -βανίλια, σοκολάτα και καρύδι- αποτελούν αυτό το άκρως δελεαστικό επιδόρπιο. Τα επίπεδα σχηματίζονται από φρέσκια σαντιγί, σως σοκολάτας και έξτρα γεύση με ρούμι.

Ροφήματα

Παραδοσιακά ροφήματα είναι το φρουτώδες μπράντι αλλά και οι ποικιλίες κρασιού που θα κρατήσουν τον ουρανισκό σας απασχολημένο!

Βελιγράδι

 

Δίνοντας το στίγμα της τοπικής κουζίνας ο Dimitrije εξηγεί:«Η παραδοσιακή κουζίνα μας  χαρακτηρίζεται από χοιρινό, λαχανικά και ψάρια ποταμίσια ή από την λίμνη που μαγειρεύονται ψητά ή καπνιστά. Περίοπτη θέση στη σερβική κουζίνα έχει το ψωμί που φτιάχνεται με πολλούς τρόπους από διαφορετικά είδη αλεύρων. Το τρώμε με όλα τα φαγητά.»

1. Μπουρέκ

Ένα απο τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα αλλά και από τις πρώτες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις στην Σερβία. Αυτο είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά με τις δικές μας πίτες.

2. Sladoded

Εδώ μιλάμε για γλυκό… και τι γλυκό. Χειροποίητο παγωτό σε φυσικές γεύσεις όπως βερίκοκο, φυστίκι, κορόμηλο κ.α.

3. Σάρμα

Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Όπως τα γνωστά, δικά μας σαρμαδάκια.

4. Rakija

Αυτό είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας. Έχει 30%-50% αλκοόλ και το βρίσκεις σε διαφορετικές κυρίως φρουτώδης διάφορες γεύσεις όπως αχλάδι, κυδώνι κτλ. Είναι δυνατό αλλά αξίζει το κόπο.

5. Gibanica

Είναι ένα παραδοσιακό σέρβικο πρωινό και ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλα τα Βαλκάνια. Σαν τη δική μας τυρόπιτα.

6. Ψητά κρέατα

Γενικώς το ψητό κρέας έχει ιδιαίτερη θέση στο σέρβικο τραπέζι. Θα το βρεις παντού και σε πολλές παραλλαγές. Από το δικό τους παραδοσιακό ψητό κρέας μέχρι στο πικάντικο μπιφτέκι pljeskavica.

7. Krofne

Είναι στρογγυλά και έχουν γέμιση πραλίνα σοκολάτας, κανέλα, κρέμα κτλ. Το όνομα προέρχεται απο το γερμανικό Krapfen και μοιάζουν αρκετά με donuts.

8. Γιαούρτι

Οι Σέρβοι τρώνε αρκετά γαλακτοκομικά αλλά στην περίπτωση του γιαουρτιού μάλλον το πίνουν. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική τους αλλά έχει θέση και στο καθημερινό τους τραπέζι καθώς πίνουν ένα αραιομένο γιαούρτι τύπου αριάνι.

9. Πουλε (pule)

Το πουλε είναι τυρί απο γάλα σέρβικης γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

10. Τσεβάπι

Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας. Συνήθως σερβίρονται με φρέσκα κρεμμύδια και ψωμί πίτα (lepinja) στο πλάι. Είναι ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις.

 

 

 

Οι ντόπιοι επίσης αγαπούν τη pizza και την συνοδεύουν με την αγαπημένη τοπική μπύρα όπως η Yelen αλλά και αρκετή σέρβικη σαλάτα.

Η ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό τους που συμμετέχει στο καθημερινό αλλά και στο γιορτινό τραπέζι. Γιορτάζουν και γλεντούν γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι με λευκό τυρί, τοπικό χοιρινό αλλαντικό, χειροποίητο ψωμί, σαρμαδάκια από λάχανο με  γέμιση κρέας, γουρουνόπουλο και τσουγκρίζουν την ρακή από δαμάσκηνο οι άντρες και από βερίκοκο οι γυναίκες.

Πηγές: