+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων σε…Πανόραμα Δαλματίας

Ταξίδι γεύσεων σε…Πανόραμα Δαλματίας

 

Στην Μπούντβα θα συνδυάσετε το φαγητό μιας παραθαλάσσιας πόλης, δηλαδή άφθονο ψάρι και οστρακοειδή (μπαρμπούνια, σαρδέλες, καλαμάρια, χταπόδια, αστακούς, γαρίδες, όστρακα, μύδια κ.ά.) με τα προϊόντα της ενδοχώρας, όπως ποταμίσια ψάρια, πέστροφες, χέλια, διάφορα χωριάτικα τυριά με πρώτο το λαδοτύρι, ελιές, αλλά και τα χωριάτικα λουκάνικα και το περίφημο προσούτο – «πρσουτ».

Φυσικά θα δοκιμάσετε την τοπική εκδοχή από τα γνωστά μας γιαπράκια και σαρμαδάκια, τις γεμιστές πιπεριές, το πιλάφι, το βραστό κρέας, αλλά και τα διάφορα ψητά κεμπάπ. Ανάμεσα στις τοπικές νοστιμιές, δοκιμάστε την ψητή πατάτα που συνοδεύεται από τυρί και ξινολάχανο και την παραλλαγή της, την «τσιτσβάρα» που είναι πατάτα στην κατσαρόλα με αλεύρι και τυρί και συνοδεύεται από ξινόγαλο.

Μια λιχουδιά που σερβίρεται ως ορεκτικό είναι και το «ποπέτσι» που κατάγεται από την Ποντγκόριτσα. Πρόκειται για κομματάκια ψητού κρέατος γεμιστά με ξερό τυρί «κατζμάκ» που αφού τυλιχτούν με φέτες πρσουτ τηγανίζονται σε καυτό λάδι.

Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά και πατάτες, και το «κατσαμάκ» που πήρε το όνομά του από το τυρί κατσμάκ. Πρόκειται για έναν χυλό από διάφορα δημητριακά με τυρί και ξινόγαλο, πολύ πλούσιο σε θερμίδες, που αγαπούν περισσότερο οι αγρότες των γύρω χωριών.

Οι ντόπιοι ξεκινούν το γεύμα πρώτα με «ρακίγια», τη γνωστή μας ρακή, είτε σκέτη είτε αρωματισμένη, και μεζέ. Δοκιμάστε επίσης τη δημοφιλή μπίρα του Μαυροβουνίου Νικσίκ, τις ποικιλίες ντόπιων λευκών κρασιών Κρστατς, Σαρντονέ και Σοβινιόν, και των κόκκινων Βρανάκ, Μερλό και Καμπερνέ.

Γλυκαθείτε με τηγανίτες με μέλι και πλούσιο σε γέμιση μπακλαβά.

 

 

Πηγή:

 

Facebook