+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Κλουζ Ναπόκα

Ταξίδι γεύσεων…σε Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Κλουζ Ναπόκα

Ταξίδι γεύσεων…στο Βελιγράδι

Δίνοντας το στίγμα της τοπικής κουζίνας ο Dimitrije εξηγεί:«Η παραδοσιακή κουζίνα μας  χαρακτηρίζεται από χοιρινό, λαχανικά και ψάρια ποταμίσια ή από την λίμνη που μαγειρεύονται ψητά ή καπνιστά. Περίοπτη θέση στη σερβική κουζίνα έχει το ψωμί που φτιάχνεται με πολλούς τρόπους από διαφορετικά είδη αλεύρων. Το τρώμε με όλα τα φαγητά.»

1. Μπουρέκ

Ένα απο τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα αλλά και από τις πρώτες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις στην Σερβία. Αυτο είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά με τις δικές μας πίτες.

2. Sladoded

Εδώ μιλάμε για γλυκό… και τι γλυκό. Χειροποίητο παγωτό σε φυσικές γεύσεις όπως βερίκοκο, φυστίκι, κορόμηλο κ.α.

3. Σάρμα

Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Όπως τα γνωστά, δικά μας σαρμαδάκια.

4. Rakija

Αυτό είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας. Έχει 30%-50% αλκοόλ και το βρίσκεις σε διαφορετικές κυρίως φρουτώδης διάφορες γεύσεις όπως αχλάδι, κυδώνι κτλ. Είναι δυνατό αλλά αξίζει το κόπο.

5. Gibanica

Είναι ένα παραδοσιακό σέρβικο πρωινό και ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλα τα Βαλκάνια. Σαν τη δική μας τυρόπιτα.

6. Ψητά κρέατα

Γενικώς το ψητό κρέας έχει ιδιαίτερη θέση στο σέρβικο τραπέζι. Θα το βρεις παντού και σε πολλές παραλλαγές. Από το δικό τους παραδοσιακό ψητό κρέας μέχρι στο πικάντικο μπιφτέκι pljeskavica.

7. Krofne

Είναι στρογγυλά και έχουν γέμιση πραλίνα σοκολάτας, κανέλα, κρέμα κτλ. Το όνομα προέρχεται απο το γερμανικό Krapfen και μοιάζουν αρκετά με donuts.

8. Γιαούρτι

Οι Σέρβοι τρώνε αρκετά γαλακτοκομικά αλλά στην περίπτωση του γιαουρτιού μάλλον το πίνουν. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική τους αλλά έχει θέση και στο καθημερινό τους τραπέζι καθώς πίνουν ένα αραιομένο γιαούρτι τύπου αριάνι.

9. Πουλε (pule)

Το πουλε είναι τυρί απο γάλα σέρβικης γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

10. Τσεβάπι

Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας. Συνήθως σερβίρονται με φρέσκα κρεμμύδια και ψωμί πίτα (lepinja) στο πλάι. Είναι ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις.

 

 

 

Οι ντόπιοι επίσης αγαπούν τη pizza και την συνοδεύουν με την αγαπημένη τοπική μπύρα όπως η Yelen αλλά και αρκετή σέρβικη σαλάτα.

Η ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό τους που συμμετέχει στο καθημερινό αλλά και στο γιορτινό τραπέζι. Γιορτάζουν και γλεντούν γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι με λευκό τυρί, τοπικό χοιρινό αλλαντικό, χειροποίητο ψωμί, σαρμαδάκια από λάχανο με  γέμιση κρέας, γουρουνόπουλο και τσουγκρίζουν την ρακή από δαμάσκηνο οι άντρες και από βερίκοκο οι γυναίκες.

 

Βουκουρέστι

Η ρουμάνικη κουζίνα είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας της, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα σημαντικότερα πιάτα της Ρουμανίας…

 

1. Sarmale

Το sarmale ή λαχανοντολμάδες (οι γνωστοί μας σαρμάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αυτή η συνταγή παράγεται με χοιρινό, λάχανο τουρσί, λάχανο και ντομάτες.

 

 

 

2. Ciorbă de Perisoare

Η Ciorbă είναι ένα διακριτικό είδος ρουμάνικης σούπας με ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο ξινό συστατικό. Η ξινή σούπα με κεφτέδες είναι μέσα στις πιο παραδοσιακές ξινές σούπες και μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια. Το λάχανο ciorbă είναι επίσης δημοφιλές και το ciorbă de burtă θεωρείται η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του hangover.

 

3. Mamaliga

Η mamaliga είναι ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία που συχνά αντικαθιστά το ψωμί ή άλλα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα. Η κλασική ρουμανική polenta σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται τεμαχισμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί στην κορυφή. Η mamaliga σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό με βραστά φαγητά ή sarmale.

 

4. Cordon Bleu Şniţel

Το σνίτσελ ή şniţel είναι ένα δημοφιλές κυρίως πιάτο σε εστιατόρια, αλυσίδες φαστ φουντ, και σε σπίτια ανά τη Ρουμανία. Είναι ένα τυπικό αυστρογερμανικό σνίτσελ αλλά μπορεί να φτιαχτεί με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή πουλερικών. Αυτή η συνταγή σνίτσελ είναι γνωστή ως χοιρινό cordon bleu ή cordon bleu şniţel στα ρουμανικά και περιέχει φιλέτο χοιρινό γεμιστό με προσούτο ή ζαμπόν και τυρί. Ένα ακόμη δημοφιλές γεμιστό ρουμάνικο σνίτσελ είναι το şniţel mozaic-rulat γεμιστό με δύο διαφορετικά στρώματα λεπτού κρέατος, τυριού, τυρί, κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια. Και υπάρχει και το sniţel de ciuperci με τεμαχισμένα μανιτάρια.

 

5. Frigarui

Αυτή η συνταγή για τα ρουμάνικα κεμπάπ κοτόπουλου (frigarui) μπορεί να προετοιμαστεί μόνο με καρυκευμένο κοτόπουλο ή ένα συνδυασμό από κοτόπουλο και λαχανικά. Το frigarui φτιάχνεται επίσης με χοιρινό ή βοδινό και κάποιες φορές στη σχάρα με μπέικον μαζί με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια. Είναι ένα δημοφιλές «βρώμικο» της Ρουμανίας.

 

6. Cozonac

Το ρουμάνικο cozonac είναι ένα είδος τσουρεκιού, παρόμοιο με το hoska που παραδοσιακά καταναλώνεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι Βούλγαροι το αποκαλούν kozunak και θεωρείται το panettone των Ρουμάνων. Μερικά cozonac είναι γεμιστά με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Όταν η ζύμη του cozonac είναι γεμιστή με τυρί, γίνεται pasca, παρόμοιο με το πολωνικό kolacz.

 

7. Savarina

 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη παράδειγμα των γαλλικών και σλαβικών επιδράσεων στη ρουμανική κουζίνα. Η ρουμανική savarina είναι ένα πανομοιότυπο γλυκό με το γαλλικό baba au rhum και το πολωνικό babka με ρούμι χωρίς τις σταφίδες. Αυτό το κέικ είναι φτιαγμένο με μια γλυκιά ζύμη που έχει βουτηχτεί σε σιρόπι από ρούμι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας αφού ψηθεί και έπειτα είτε τη γεμίζουν με κρέμα ζαχαροπλαστικής είτε ολοκληρώνεται με κρέμα γάλακτος και γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα ή έστω ένα κεράσι στην κορυφή. Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο σερβίρεται συχνά σε εορταστικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσια και άλλα ευτυχή γεγονότα.

 

8. Țuică

Το συγκεκριμένο είναι ένα παραδοσιακό ρουμανικό ποτό που περιέχει ~ 24-65% αλκοόλ κατ ‘όγκο (συνήθως 40-55%). Άλλα αποστάγματα που παράγονται από άλλα φρούτα ή από σιτηρά δημητριακών ονομάζονται “rachiu” ή “rachie”. Το Ţuică είναι επίσης το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία του παραδοσιακού ρουμάνικου κονιάκ από διαφορετικά φρούτα μαζί με γεύση καφέ.

Κλουζ Ναπόκα

 

Η ρουμάνικη κουζίνα είναι το αποτέλεσμα από ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και αντανακλά την ιστορία της χώρας της, που στο πέρασμα των χρόνων έχει βρεθεί κάτω από ελληνικό, ρωμαϊκό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία είχαν επίσης επιρροή στη γλώσσα και την κουλτούρα της. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα σημαντικότερα πιάτα της Ρουμανίας…

1. Sarmale
Το sarmale ή λαχανοντολμάδες (οι γνωστοί μας σαρμάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Αυτή η συνταγή παράγεται με χοιρινό, λάχανο τουρσί, λάχανο και ντομάτες.

 

 

 

2. Mezeluri
Οι Ρουμάνοι λατρεύουν να διασκεδάζουν και σχεδόν κάθε γιορτή περιλαμβάνει σαλάμι, λουκάνικα και τυριά, που είναι γνωστά σαν mezeluri (ορεκτικά). Πολλά από τα λουκάνικα είναι από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Πολωνία, ωστόσο το ρουμάνικο salam de sibiu είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Επίσης πολλά από τα τυριά είναι από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Το ποτό που προτιμούν περισσότερο μαζί με ένα ορεκτικό είναι η ţuică, ένα δυνατό brandy δαμάσκηνου, παρόμοιο με τη rakia της Βουλγαρίας και το slivovitz της Σερβίας.

3. Ciorbă de Perisoare
Η Ciorbă είναι ένα διακριτικό είδος ρουμάνικης σούπας με ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο ξινό συστατικό. Η ξινή σούπα με κεφτέδες είναι μέσα στις πιο παραδοσιακές ξινές σούπες και μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια. Το λάχανο ciorbă είναι επίσης δημοφιλές και το ciorbă de burtă θεωρείται η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του hangover.

4. Mamaliga
Η mamaliga είναι ένα βασικό πιάτο στη Ρουμανία που συχνά αντικαθιστά το ψωμί ή άλλα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα. Η κλασική ρουμανική polenta σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά προστίθεται τεμαχισμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί στην κορυφή. Η mamaliga σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό με βραστά φαγητά ή sarmale.

5. Mititei
Ο μύθος θέλει ένα ρουμανικό πανδοχείο που ήταν διάσημο για τα λουκάνικά του ξέμεινε, και για να εξοικονομήσει χρόνο ο σεφ διαμόρφωσε τον κιμά του σε σχήμα λουκάνικων και στη συνέχεια τον έψησε στα κάρβουνα. Οι πελάτες ξετρελάθηκαν από «τα λουκάνικα χωρίς πέτσα» και έγιναν γνωστά ως mititei.

6. Frigarui
Αυτή η συνταγή για τα ρουμάνικα κεμπάπ κοτόπουλου (frigarui) μπορεί να προετοιμαστεί μόνο με καρυκευμένο κοτόπουλο ή ένα συνδυασμό από κοτόπουλο και λαχανικά. Το frigarui φτιάχνεται επίσης με χοιρινό ή βοδινό και κάποιες φορές στη σχάρα με μπέικον μαζί με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια. Είναι ένα δημοφιλές «βρώμικο» της Ρουμανίας.

 

7. Cozonac
Το ρουμάνικο cozonac είναι ένα είδος τσουρεκιού, παρόμοιο με το hoska που παραδοσιακά καταναλώνεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι Βούλγαροι το αποκαλούν kozunak και θεωρείται το panettone των Ρουμάνων. Μερικά cozonac είναι γεμιστά με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Όταν η ζύμη του cozonac είναι γεμιστή με τυρί, γίνεται pasca, παρόμοιο με το πολωνικό kolacz.

 

Πηγές:

Facebook