+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Βουδαπέστη, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βελιγράδι

Ταξίδι γεύσεων…σε Βουδαπέστη, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βελιγράδι

 

Βουδαπέστη

Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία.

1. Γκούλας

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

2. Langos

Το ουγγρικό τηγανόψωμο είναι το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο.

3. Κοτόπουλο με πάπρικα

Ακόμα ένα βραστό με μπόλικη πάπρικα είναι αυτό που περιέχει κοτόπουλο, αντί για βοδινό, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα.  Σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά) και είναι από τα φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας ή όπως το λένε οι Άγγλοι, είναι ένα comfort food.

4. Hortobagyi: κρέπες με κρέας

Οι ουγγρικές αυτές κρέπες είναι γεμιστές με κιμά από συκώτι ή κοτόπουλο και γαρνιρισμένες μεπλούσια σως από ξινή κρέμα και πάπρικα (και πάλι!).

5. Kurtoskalacs

Το «κέικ-καμινάδα» πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται. Σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

6. Dobos

Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού. Θα το βρείτε στα μενού όλων των καφετεριών της χώρας.

 

 

7. Somloi

Τέλος, τρία επίπεδα παντεσπάνι, με διαφορετική γεύση το καθένα -βανίλια, σοκολάτα και καρύδι- αποτελούν αυτό το άκρως δελεαστικό επιδόρπιο. Τα επίπεδα σχηματίζονται από φρέσκια σαντιγί, σως σοκολάτας και έξτρα γεύση με ρούμι.

Ροφήματα

Παραδοσιακά ροφήματα είναι το φρουτώδες μπράντι αλλά και οι ποικιλίες κρασιού που θα κρατήσουν τον ουρανισκό σας απασχολημένο!

 

Βιέννη

Μετά την επίσκεψη σε δεκάδες παλάτια και κάστρα, τα μουσεία και τα καταπράσινα πάρκα της πόλης, σειρά παίρνει η γευσιγνωσία.

1. Wiener schnitzel

Το εθνικό πιάτο της Βιέννης δεν είναι άλλο από ένα παναρισμένο μοσχαρίσιο σνίτσελ, το οποίο θα βρεις σε διάφορα μεγέθη. Σερβίρεται συνήθως με πατατοσαλάτα και φέτες λεμονιού. Στο βιενέζικο café Landtmann θα βρεις την αυθεντική εκδοχή του, το οποίο αποτελούσε στέκι θρυλικών προσωπικοτήτων όπως ο Sigmund Freud, η Marlene Dietrich και ο Paul McCartney. Για την τεράστια εκδοχή του wiener schnitzel επισκέψου το Figlmueller στο οποίο όμως θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση αρκετές ημέρες πριν…

2. Kasespätzle

Εάν έχεις όρεξη για ζυμαρικά, τότε επίλεξε την αυστριακή εκδοχή, η οποία έχει ως βάση το αυγό και σερβίρεται με τηγανισμένα κρεμμύδια και μαϊντανό. Σε αρκετά εστιατόρια της Βιέννης θα πετύχεις την εκδοχή του Kasspatzl συνοδευόμενο από άφθονη πράσινη σαλάτα.

 

3. Kasekrainer

Εάν έχεις όρεξη για street food, τότε στη Βιέννη η επιλογή σου είναι ένα kasekrainer, ψωμάκι που γεμίζεται με ψητά λουκάνικα γεμισμένα με τυρί και σε γεμίζει ενέργεια και γεύση.

 

4. Gröstl

Μια παραδοσιακή και οικονομική συνταγή, που σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια. Ο λόγος για το Gröstl, το οποίο αποτελείται από βραστές πατάτες, που τηγανίζονται στο τέλος, μικρά χοιρινά κομμάτια κρέατος, κρεμμύδι και μυρωδικά, ενώ στην κορυφή του πιάτου βρίσκεται ένα τηγανιτό αυγό.

5. Mozartkugel

Γιατί δε γίνεται να πας στη Βιέννη και να μη δοκιμάσεις τις παραδοσιακές σοκολάτες Mozart. Τα Mozartkugel είναι μικρά σοκολατάκια γεμιστά με φρούτα, νουγκατίνα ή μαύρη σοκολάτα.

 

 

 

6. Apfelstrudel

Μη φύγεις από τη Βιέννη, εάν δε δοκιμάσεις το στρούντελ μήλου. Θα το βρεις σε διάφορες  εκδοχές και δε θα ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις…

 

 

 

 

Μπρατισλάβα

 

Στην όμορφη πόλη της Μπρατισλάβα υπάρχουν κυρίως γραφικές ταβέρνες, που σερβίρουν νόστιμο και ποιοτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές. Το κόστος για ένα πλήρες γεύμα κυμαίνεται από 15-25€/άτομο με μπύρα. Αν αναζητάτε το γρήγορο φαγητό η πόλη έχει περιορισμένες επιλογές που στηρίζονται κυρίως στα λουκάνικα, τα μπέργκερ και τα langos. Αποφύγετε τα μαγαζιά που έχουν εξωτερικούς καταλόγους με φωτογραφίες των φαγητών. Το 90% είναι τουριστικές παγίδες.

Μην εγκαταλείψετε την πόλη χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα διάσημα:

1. Χαλούσκι

2. Τη σούπα Kapustnica

3. Το τηγανητό Zemiakové placky

4. Το τοπικό τυρί Bryndza

5. Το λατρεμένο μας γλυκό Skalicky Trdelnik

 

Επίσης γευτείτε τις παραδοσιακές μπύρες, αρκετές εκ των οποίων θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους. Οι Σλοβάκοι εισάγουν μπύρες από την Τσεχία αλλά παράγουν και οι ίδιοι δεκάδες γεύσεις.

 

Βελιγράδι

 

Δίνοντας το στίγμα της τοπικής κουζίνας ο Dimitrije εξηγεί:«Η παραδοσιακή κουζίνα μας  χαρακτηρίζεται από χοιρινό, λαχανικά και ψάρια ποταμίσια ή από την λίμνη που μαγειρεύονται ψητά ή καπνιστά. Περίοπτη θέση στη σερβική κουζίνα έχει το ψωμί που φτιάχνεται με πολλούς τρόπους από διαφορετικά είδη αλεύρων. Το τρώμε με όλα τα φαγητά.»

1. Μπουρέκ

Ένα απο τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα αλλά και από τις πρώτες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις όταν φτάσεις στην Σερβία. Αυτο είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά με τις δικές μας πίτες.

2. Sladoded

Εδώ μιλάμε για γλυκό… και τι γλυκό. Χειροποίητο παγωτό σε φυσικές γεύσεις όπως βερίκοκο, φυστίκι, κορόμηλο κ.α.

3. Σάρμα

Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Όπως τα γνωστά, δικά μας σαρμαδάκια.

4. Rakija

Αυτό είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας. Έχει 30%-50% αλκοόλ και το βρίσκεις σε διαφορετικές κυρίως φρουτώδης διάφορες γεύσεις όπως αχλάδι, κυδώνι κτλ. Είναι δυνατό αλλά αξίζει το κόπο.

5. Gibanica

Είναι ένα παραδοσιακό σέρβικο πρωινό και ένα από τα πιο δημοφιλή σε όλα τα Βαλκάνια. Σαν τη δική μας τυρόπιτα.

6. Ψητά κρέατα

Γενικώς το ψητό κρέας έχει ιδιαίτερη θέση στο σέρβικο τραπέζι. Θα το βρεις παντού και σε πολλές παραλλαγές. Από το δικό τους παραδοσιακό ψητό κρέας μέχρι στο πικάντικο μπιφτέκι pljeskavica.

7. Krofne

Είναι στρογγυλά και έχουν γέμιση πραλίνα σοκολάτας, κανέλα, κρέμα κτλ. Το όνομα προέρχεται απο το γερμανικό Krapfen και μοιάζουν αρκετά με donuts.

8. Γιαούρτι

Οι Σέρβοι τρώνε αρκετά γαλακτοκομικά αλλά στην περίπτωση του γιαουρτιού μάλλον το πίνουν. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική τους αλλά έχει θέση και στο καθημερινό τους τραπέζι καθώς πίνουν ένα αραιομένο γιαούρτι τύπου αριάνι.

9. Πουλε (pule)

Το πουλε είναι τυρί απο γάλα σέρβικης γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

10. Τσεβάπι

Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας. Συνήθως σερβίρονται με φρέσκα κρεμμύδια και ψωμί πίτα (lepinja) στο πλάι. Είναι ένα από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις.

 

 

 

Οι ντόπιοι επίσης αγαπούν τη pizza και την συνοδεύουν με την αγαπημένη τοπική μπύρα όπως η Yelen αλλά και αρκετή σέρβικη σαλάτα.

Η ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό τους που συμμετέχει στο καθημερινό αλλά και στο γιορτινό τραπέζι. Γιορτάζουν και γλεντούν γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι με λευκό τυρί, τοπικό χοιρινό αλλαντικό, χειροποίητο ψωμί, σαρμαδάκια από λάχανο με  γέμιση κρέας, γουρουνόπουλο και τσουγκρίζουν την ρακή από δαμάσκηνο οι άντρες και από βερίκοκο οι γυναίκες.

Πηγές: