+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Βουδαπέστη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ

Ταξίδι γεύσεων…σε Βουδαπέστη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ

Βουδαπέστη

Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία.

1. Γκούλας

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

2. Langos

Το ουγγρικό τηγανόψωμο είναι το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο.

3. Κοτόπουλο με πάπρικα

Ακόμα ένα βραστό με μπόλικη πάπρικα είναι αυτό που περιέχει κοτόπουλο, αντί για βοδινό, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα.  Σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά) και είναι από τα φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας ή όπως το λένε οι Άγγλοι, είναι ένα comfort food.

4. Hortobagyi: κρέπες με κρέας

Οι ουγγρικές αυτές κρέπες είναι γεμιστές με κιμά από συκώτι ή κοτόπουλο και γαρνιρισμένες μεπλούσια σως από ξινή κρέμα και πάπρικα (και πάλι!).

5. Kurtoskalacs

Το «κέικ-καμινάδα» πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται. Σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

6. Dobos

Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού. Θα το βρείτε στα μενού όλων των καφετεριών της χώρας.

 

 

7. Somloi

Τέλος, τρία επίπεδα παντεσπάνι, με διαφορετική γεύση το καθένα -βανίλια, σοκολάτα και καρύδι- αποτελούν αυτό το άκρως δελεαστικό επιδόρπιο. Τα επίπεδα σχηματίζονται από φρέσκια σαντιγί, σως σοκολάτας και έξτρα γεύση με ρούμι.

Ροφήματα

Παραδοσιακά ροφήματα είναι το φρουτώδες μπράντι αλλά και οι ποικιλίες κρασιού που θα κρατήσουν τον ουρανισκό σας απασχολημένο!

 

Βιέννη

Μετά την επίσκεψη σε δεκάδες παλάτια και κάστρα, τα μουσεία και τα καταπράσινα πάρκα της πόλης, σειρά παίρνει η γευσιγνωσία.

1. Wiener schnitzel

Το εθνικό πιάτο της Βιέννης δεν είναι άλλο από ένα παναρισμένο μοσχαρίσιο σνίτσελ, το οποίο θα βρεις σε διάφορα μεγέθη. Σερβίρεται συνήθως με πατατοσαλάτα και φέτες λεμονιού. Στο βιενέζικο café Landtmann θα βρεις την αυθεντική εκδοχή του, το οποίο αποτελούσε στέκι θρυλικών προσωπικοτήτων όπως ο Sigmund Freud, η Marlene Dietrich και ο Paul McCartney. Για την τεράστια εκδοχή του wiener schnitzel επισκέψου το Figlmueller στο οποίο όμως θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση αρκετές ημέρες πριν…

2. Kasespätzle

Εάν έχεις όρεξη για ζυμαρικά, τότε επίλεξε την αυστριακή εκδοχή, η οποία έχει ως βάση το αυγό και σερβίρεται με τηγανισμένα κρεμμύδια και μαϊντανό. Σε αρκετά εστιατόρια της Βιέννης θα πετύχεις την εκδοχή του Kasspatzl συνοδευόμενο από άφθονη πράσινη σαλάτα.

 

3. Kasekrainer

Εάν έχεις όρεξη για street food, τότε στη Βιέννη η επιλογή σου είναι ένα kasekrainer, ψωμάκι που γεμίζεται με ψητά λουκάνικα γεμισμένα με τυρί και σε γεμίζει ενέργεια και γεύση.

 

4. Gröstl

Μια παραδοσιακή και οικονομική συνταγή, που σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια. Ο λόγος για το Gröstl, το οποίο αποτελείται από βραστές πατάτες, που τηγανίζονται στο τέλος, μικρά χοιρινά κομμάτια κρέατος, κρεμμύδι και μυρωδικά, ενώ στην κορυφή του πιάτου βρίσκεται ένα τηγανιτό αυγό.

5. Mozartkugel

Γιατί δε γίνεται να πας στη Βιέννη και να μη δοκιμάσεις τις παραδοσιακές σοκολάτες Mozart. Τα Mozartkugel είναι μικρά σοκολατάκια γεμιστά με φρούτα, νουγκατίνα ή μαύρη σοκολάτα.

 

 

 

6. Apfelstrudel

Μη φύγεις από τη Βιέννη, εάν δε δοκιμάσεις το στρούντελ μήλου. Θα το βρεις σε διάφορες  εκδοχές και δε θα ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις…

 

Σάλτσμπουρκ

Η μυρωδιά της σοκολάτας θα σε κυριεύσει. Σχεδόν παντού θα βρεις μαγαζάκια και πλανόδιους να πωλούν τα κλασικά σοκολατάκια Μότσαρτ, με γέμιση πραλίνα και αμυγδαλόψιχα. Να σε ενημερώσω εδώ ότι αν αγοράσεις τα σοκολατάκια από σοκολατερί, θα τα πληρώσεις αρκετά ακριβά, περίπου 1,30 ευρώ το ένα! Θα πρότεινα λοιπόν, να αγοράσεις λίγα για τον εαυτό σου, για να τα δοκιμάσεις, και αν θελήσεις μεγαλύτερες ποσότητες, να επιλέξεις να αγοράσεις αυτά των πλανόδιων. Η διαφορά στη γεύση είναι μικρή. Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψω είναι η μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά που αρνείται να σταματήσει να εκτελεί τα γιορτινά της καθήκοντα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη ξεκινούν από το Νοέμβριο και «κατεβάζουν αυλαία» 23 με 24 Δεκεμβρίου.

Τα γευστικότατα pretzel με σοκολάτα, φουντούκι (και με άλλους συνδυασμούς) που θα βρεις σε πλανόδια αγορά λίγο πριν την πλατεία και αξίζει να δοκιμάσεις. Πριν προλάβεις να σκεφτείς «μα πόση σοκολάτα πια;» θα σου πω ότι είσαι στην Αυστρία. Δεν γίνεται να μην το παρακάνεις λίγο με τη σοκολάτα 🙂

Εκεί βέβαια θα βρεις και street food. Ό,τι τραβά η ψυχή σου! Από λουκάνικα έως σούσι.

 

 

Πηγές:

 

Facebook