+302310288488 info@dieseltravel.gr

Ταξίδι γεύσεων…σε Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη

Ταξίδι γεύσεων…σε Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη

 

Πράγα

 

Ένα ταξίδι στην Πράγα θα σε βάλει αμέσως στο κλίμα του Μεσαίωνα. Τα μεσαιωνικά κάστρα, η γέφυρα του Καρόλου αλλά και τα δεκάδες μουσικά και θεατρικά δρώμενα θα σε κρατήσουν άγρυπνο. Για να αντέξεις να κάνεις χιλιόμετρα για να γνωρίσεις την παλιά και νέα πόλη, εφοδιάσου με το σωστό τσέχικο φαγητό.

Αν αναρωτιέσαι τι θα φας στην Πράγα, η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει. Το iTravelling έψαξε και βρήκε τα 8 πιάτα, που πρέπει να δοκιμάσεις και θα δικαιώσουν την επιλογή σου. Για να είσαι γνώστης και της τσέχικης κουζίνας, ενημερώσου και κράτα σημειώσεις.

1. Brunch με chlebicek

Για γρήγορο ανεφοδιασμό μεταξύ των περιπάτων στη τσέχικη πόλη, διάλεξε το αγαπημένο σνακ των ντόπιων, που δεν είναι άλλο από τα chlebicek. Ο λόγος για τα ανοιχτά σάντουιτς με μεγάλη ποικιλία από toppings. Επέλεξε με ζαμπόν, πατατοσαλάτα, ρέγκα, καπνιστό σκουμπρί ή wasabi μαγιονέζα.

2. Τυρένιες δημιουργίες στο τηγάνι

Άφησε στην άκρη τις σκέψεις για θερμίδες και πες το ναι στο τηγανητό τυρί, που ξέρουν να φτιάχνουν οι Τσέχοι. Θα το βρεις σε διάφορες εκδοχές με τις επικρατέστερες να είναι πάνω σε ψωμί μπριός με σος ταρτάρ ή πάνω σε πατάτες τηγανιτές με μαγιονέζα.

3. Τι πάπια, μα τι πάπια… Πάπια ψητή!

Εάν θέλεις να πειραματιστείς γευστικά, τότε πες το ναι στην τσέχικη εκδοχή της ψητής πάπιας. Στην Πράγα μπορείς να την γευτείς συνοδεία κόκκινης σάλτσας και τυροκροκέτας ή στην κλασσική της εκδοχή με πατάτες σκέτα λουκουμάκια και κόκκινο λάχανο.

4. Kulajda

Η Πράγα φημίζεται για τις σούπες της, όμως αν πραγματικά θέλεις να κάνεις ένα πρωτόγνωρο ταξίδι γεύσεων, πρέπει να διαλέξεις τη σούπα Kulajda. Πρόκειται για μια κρεμώδη πατατόσουπα με κρέμα άνηθου, μανιτάρια του δάσους, ενώ στο κέντρο της θα σε περιμένει ένα αυγό ποσέ.

5. Trdelnik

Μπορεί να μην είναι εύκολο να το προφέρεις, όμως η γεύση του θα σε αποζημιώσει. Θα το βρεις σε κάθε γωνιά της πόλης. Στην ουσία το trdelnik είναι ένα γλυκό ψωμί, που θυμίζει χωνάκι παγωτού και μπορεί να το γεμίσεις με ό,τι γεύση θέλεις. Από σοκολάτα και σαντιγί με φρούτα έως χρωματιστή ζάχαρη και παγωτό. Προτίμησε το ζαχαροπλαστείο Good Food Coffee and Bakery (Karlova 160/8) και απόλαυσε τη βόλτα σου στη Πράγα πιο γλυκά.

6. Vetrnik

Για πολλούς αποτελεί το βασιλικό γλυκό της Πράγας. Στην ουσία πρόκειται για ένα γλυκό –ύμνο στη βανίλια, αφού αποτελείται από μια ζύμη από βανίλια με γέμιση βανίλια και καραμέλα. Στην πρώτη μπουκιά μπορεί να σου φανεί ένα ελαφρύ γλυκό, όμως δύσκολα θα καταφέρεις να το φας ολόκληρο χωρίς να φουσκώσεις.

 

 

 

Βουδαπέστη

Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία.

1. Γκούλας

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

2. Langos

Το ουγγρικό τηγανόψωμο είναι το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο.

3. Κοτόπουλο με πάπρικα

Ακόμα ένα βραστό με μπόλικη πάπρικα είναι αυτό που περιέχει κοτόπουλο, αντί για βοδινό, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα.  Σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά) και είναι από τα φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας ή όπως το λένε οι Άγγλοι, είναι ένα comfort food.

4. Hortobagyi: κρέπες με κρέας

Οι ουγγρικές αυτές κρέπες είναι γεμιστές με κιμά από συκώτι ή κοτόπουλο και γαρνιρισμένες μεπλούσια σως από ξινή κρέμα και πάπρικα (και πάλι!).

5. Kurtoskalacs

Το «κέικ-καμινάδα» πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται. Σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

6. Dobos

Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού. Θα το βρείτε στα μενού όλων των καφετεριών της χώρας.

 

 

7. Somloi

Τέλος, τρία επίπεδα παντεσπάνι, με διαφορετική γεύση το καθένα -βανίλια, σοκολάτα και καρύδι- αποτελούν αυτό το άκρως δελεαστικό επιδόρπιο. Τα επίπεδα σχηματίζονται από φρέσκια σαντιγί, σως σοκολάτας και έξτρα γεύση με ρούμι.

Ροφήματα

Παραδοσιακά ροφήματα είναι το φρουτώδες μπράντι αλλά και οι ποικιλίες κρασιού που θα κρατήσουν τον ουρανισκό σας απασχολημένο!

 

Βιέννη

Μετά την επίσκεψη σε δεκάδες παλάτια και κάστρα, τα μουσεία και τα καταπράσινα πάρκα της πόλης, σειρά παίρνει η γευσιγνωσία.

1. Wiener schnitzel

Το εθνικό πιάτο της Βιέννης δεν είναι άλλο από ένα παναρισμένο μοσχαρίσιο σνίτσελ, το οποίο θα βρεις σε διάφορα μεγέθη. Σερβίρεται συνήθως με πατατοσαλάτα και φέτες λεμονιού. Στο βιενέζικο café Landtmann θα βρεις την αυθεντική εκδοχή του, το οποίο αποτελούσε στέκι θρυλικών προσωπικοτήτων όπως ο Sigmund Freud, η Marlene Dietrich και ο Paul McCartney. Για την τεράστια εκδοχή του wiener schnitzel επισκέψου το Figlmueller στο οποίο όμως θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση αρκετές ημέρες πριν…

2. Kasespätzle

Εάν έχεις όρεξη για ζυμαρικά, τότε επίλεξε την αυστριακή εκδοχή, η οποία έχει ως βάση το αυγό και σερβίρεται με τηγανισμένα κρεμμύδια και μαϊντανό. Σε αρκετά εστιατόρια της Βιέννης θα πετύχεις την εκδοχή του Kasspatzl συνοδευόμενο από άφθονη πράσινη σαλάτα.

 

3. Kasekrainer

Εάν έχεις όρεξη για street food, τότε στη Βιέννη η επιλογή σου είναι ένα kasekrainer, ψωμάκι που γεμίζεται με ψητά λουκάνικα γεμισμένα με τυρί και σε γεμίζει ενέργεια και γεύση.

 

4. Gröstl

Μια παραδοσιακή και οικονομική συνταγή, που σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια. Ο λόγος για το Gröstl, το οποίο αποτελείται από βραστές πατάτες, που τηγανίζονται στο τέλος, μικρά χοιρινά κομμάτια κρέατος, κρεμμύδι και μυρωδικά, ενώ στην κορυφή του πιάτου βρίσκεται ένα τηγανιτό αυγό.

5. Mozartkugel

Γιατί δε γίνεται να πας στη Βιέννη και να μη δοκιμάσεις τις παραδοσιακές σοκολάτες Mozart. Τα Mozartkugel είναι μικρά σοκολατάκια γεμιστά με φρούτα, νουγκατίνα ή μαύρη σοκολάτα.

 

 

 

6. Apfelstrudel

Μη φύγεις από τη Βιέννη, εάν δε δοκιμάσεις το στρούντελ μήλου. Θα το βρεις σε διάφορες  εκδοχές και δε θα ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις…

 

 

 

 

 

Πηγές:

Facebook